Dijeta kojom Kejt Midlton i Dženifer Lopez održavaju savršenu liniju godinama

Kejt
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na Dukan dijeti u prvoj nedelji gubi se do 10 kilograma, a za 28 dana možete dovesti liniju do savršenstva. Francuska ili Dukan dijeta predstavlja način ishrane koji je osmislio i usavršio Pjer Dukan, francuski doktor, vrhunski dijetetičar i nutricionista, a danas predstavlja jednu od najpopularnijih dijeta na svetu.

Knjiga pod nazivom „Dukan dijeta“ prodata je u više od 10 milona primeraka, a neprestano se štampaju nove kopije. U efikasnost francuske dijete kunu se mnoge poznate ličnosti kao što su Kejt Midlton, Dženifer Lopez, Penelope Kruz i mnoge druge.

Kejt
Foto: Suzanne Plunkett-Reuters/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pre početka ove dijete, potrebno je da utvrdite svoj cilj odnosno koliko tačno kilograma želite da izgubite. Imajte u vidu da idealna linija zavisi od vaših godina, pola i fizičkih osobenosti. U skladu sa tim svaka faza ima tačno određeno vreme trajanja. Na sajtu postoji dukandiet.com postoji kalkulator uz pomoć kog ćete moći da izračunate koliko će baš za vas trajati svaka faza.

Dukanova dijeta je podeljena u četiri glavne faze. Prva, glavna i važna faza se zove faza napada – a njen glavni princip je konzumiranje hrane bogate proteinima. Zahvaljujući ovoj kratkoj fazi, možete brzo izgubiti težinu, a to će biti primetno odmah.

Faza napada kojom započinje francuska dijeta, traje od dva do deset dana, donosi fantastične rezultate i u toku nje može se izgubiti 4 -5 kilograma viška.

View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

U fazi možete ostati do 10 dana, ali ne više. Sve zavisi od početne težine i šta želite da postignete na kraju. Ako u početku vaša težina premašuje normu za više od 10 kg, onda ćete u fazi napada morati da budete dok ne izgubite najmanje 5 kg.

Nakon faze napada dolazi faza krstarenja ili plovidbe, koja će vam pomoći da postignete normalnu težinu. Ova faza je podeljena na dane čistog proteina i biljno-proteinske dane.

Trajanje duge faze zavisi od željene telesne mase koja se želi postići, odnosno sedam dana po kilogramu koji se želi izgubiti.

U ovoj fati treba da budete dok ne postignete željeni rezultat.

Treća faza Dukan dijete zove se faza konsolidacije.

Uz treću fazu vratićete se uravnoteženoj ishrani i konsolidovati dobijene rezultate. Trajanje treće faze zavisi od toga koliko ste kilograma uspeli da izgubite tokom prve dve faze. U ovoj fazi postepeno vraćate poznatu i omiljenu hranu u svoju ishranu. Dužina treće faze iznosi 10 dana po izgubljenom kilogramu,

Završna faza Dukanove dijete naziva se faza stabilizacije.

U ovoj fazi, već ste postigli željeni rezultat i izgubili na težini. U ovoj fazi, morate stalno pratiti ovu težinu kako se kilogrami koji su otišli ​​sa takvim naporima ne bi ponovo vratili. U ovoj fazi, Dukan preporučuje proteinske dane jednom nedeljno i jesti tri kašike dnevno ovsenih mekinja.

Ova faza traje do kraja života pa je ova dijeta način života, a ne samo kratkoročni metod gubitka kilograma.

Foto: Shutterstock

Dozvoljene namirnice za prvu fazu

Prilikom izbora proizvoda za prve dve, najvažnije i najstrože faze Dukan dijete, trebalo bi da se vodite jednostavnim pravilom: ako ne vidite proizvod na listi dozvoljenih, onda je zabranjen. Za fazu napada dr Dukan dozvoljava sledeće namirnice:

U prvoj fazi francuske dijete na raspolaganju je 11 kategorija namirnica:

* posno meso: govedina, teletina i konjetina (bez najmasnijih delova).

* iznutrice: teleća, goveđa i jetra od peradi, goveđi jezik.
* riba: sve vrste masne i nemasne ribe, bele ili plave, sveže, dimljene, sušene, smrznute ili konzervisane ali bez ulja.
* morski plodovi i školjke: kozice, rakovi, brbavice, jastog, škampi, kamenice, dagnje, mekušci i Jakovljeve kapice.
* perad: sve vrste peradi pod uslovom da se konzumiraju bez kože (osim guske i patke).

* nemasni naresci: svinjska ili ćureća kuvana šunka, sušeni goveđi file.
* jaja: tvrdo i meko kuvana, poširana, omlet (bez dodatka ulja ili maslaca).
* biljni proteini: tofu (svilenkasti, čvrsti), biljno meso (seitan), tempeh, sojini odresci i biljni burgeri, obrađeni sojini proteini (PST), sojino mleko i sojin jogurt.
* nemasni mlečni proizvodi: jogurt i sveži sirevi.

* tečnost (1,5 l dnevno): najbolje voda (mogu i lako gazirani napitci).
* zobene mekinje: 1,5 supena kašika u mleku ili jogurtu, pogačice od zobenih mekinja.

Dodaci: čaj, kafa, sirće, začinsko bilje, kiseli krastavci, limun (ne kao napitak), sol i
senf (u ograničenim količinama).

Obavezno pešačenje 20 minuta dnevno.

Dozvoljene namirnice u fazi krstarenja

Može se jesti sve što je bilo dozvoljeno i u fazi napada, s tim što se sada u ishranu uvodi određena vrsta povrća (sirovog i kuvanog) bez ograničenja u količini i vremenu konzumiranja. Namernice u okviru ove faze uključuju paradajz, krastavce, rotkve, spanać, luk, mahunarke, pečurke, zelje, komorač, sve vrste zelene salate, tikvice, papriku, šargarepu, celer, blitvu, patlidžan.

Zabranjeno povrće u fazi plovidbe je krompir, kukuruz, grašak, bob, pasulj, sočivo. Povrće se može jesti sirovo (što se i preporučuje radi očuvanja vitamina i minerala) ili kuvano. Posebnu pažnju treba obratiti na dresinge za salate jer klasični sadrže previše kalorija, uključujući i hladno ceđeno ulje.

Na raspolaganju su vam umak s parafinskim uljem, kao i umak od jogurta ili svežeg sira. Takođe, treba konzumirati i zobene mekinje u dozi od dve supene kašike dnevno a fizičku aktivnost produžiti na najmanje 30 minuta šetnje.

Foto: Suzanne Plunkett-Reuters/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Dozvoljeno u fazi konsolidacije

Faza konsolidacije traje 10 dana po izgubljenom kilogramu. Dakle, ako ste u prethodne dve faze izgubili ukupno 5 kilograma, faza konsolidacije trajaće 50 dana.

U fazi konsolidacije uvodi se voće, nagradni obroci ali i obavezan čist proteinski dan tzv. proteinski četvrtak. Dozvoljene namirnice su:
* nemasna mesa, najmanje masni delovi govedine, teletine, konjetine

* riba i morski plodovi
* perad bez kože (osim patke i guske)
* jaja
* biljni proteini
* posni mlečni proizvodi
* dve litre vode
* zeleno povrće
* porcija voća dnevno (osim banana, grožđa, trešanja i suvog voća)
* 2 parčeta crnog hleba dnevno
* jedna porcija sira dnevno (Gauda, Edamac, Tilzit – 40 g)
* dve porcije skrobnih proizvoda nedeljno (testenina, pirinač, leća, krompir ali bez dodatne masnoće)
* nova mesa: janjeći but i svinjsko pečenje, šunka
* dva nagradna obroka nedeljno (zamenjuju bilo koji od tri dnevna obroka ali ne u istom danu).

Autor ističe da je poželjno jesti lagano, sa uživanjem, produžiti fizičku aktivnost ali uz obavezu jednog proteinskog dana u toku nedelje. To može biti bilo koji dan u nedelji, dr Dukan je odredio da to bude tzv. proteinski četvrtak – bez nekog posebnog razloga. Ovaj dan je obavezan i ne sme se preskakati.

Foto: Shutterstock

Dozvoljeno u fazi stabilizacije

Faza stabilizacije sastoji se od tri sigurnosne mere koje je neophodno preduzimati kako biste zadržali željenu kilažu.
To su:
* jedan proteinski dan u nedelji (proteinski četvrtak)
* fizička aktivnost
* konzumiranje tri supene kašike zobenih mekinja

U toku proteinskog dana treba povećati i unos vode na dva litra dnevno. Time se smanjuje kiselost organizma i poboljšava probava.

Fizička aktivnost i dalje ostaje obaveza i ne sme se preskakati. Uz uobičajnih pola sata šetnje, preporučuje se i izbegavanje liftova, piše dietx.rs.

Kao i za svaku drugu dijetu, najvažnije je da se pre početka konsultujete sa lekarom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram