Palenta dijeta: Ovaj jelovnik obećava gubitak kilograma za četiri dana

Palenta
Palenta

Znamo da su integralne žitarice dobre za nas i da bi trebalo češće da ih jedemo, ali kada govorimo o kuvana zrna, najčešće nam prvo na pamet padaju ovsena kaša, kinoa i smeđi pirinač. Verovano niste ni pomislili na kukuruz. Kukuruz je fleksibilno celo zrno koje se može jesti ne samo kao kukuruz u klipu i kokice, već i kao kukuruzno brašno, griz i palenta.

Šta je palenta?

Rani oblici palente, koji postoje još od rimskog doba, pravili su se od sastojaka poput kestenovog brašna ili pira. Međutim, danas palenta se pravi od žutog kukuruznog brašna.

Često se priprema kao jelo nalik kaši, slično grizu, napravljeno kuvanjem kukuruznog brašna u vodi na laganoj vatri. Može se napraviti od fino mlevenog ili grubo mlevenog kukuruznog brašna.

‌Instant (ili „brza“ palenta) je prethodno obrađena tako da je vreme kuvanja kraće. Možete pronaći i gotovu palentu koja je potpuno kuvana. Često se servira uz razne namirnice poput mesa, ribe i povrća.

Kako se palenta razlikuje od kačamka?

Iako će mnogi reći da su palenta i kačamak isto jelo, razlika postoji. Nije velika, ali postoji.
Ta razlika ogleda se u veličini zrna koje se koristi.

Palenta koju danas jedemo pravi se od instant kukuruznog griza i gotova je za nekoliko minuta. Za kačamak se obično koristi žuto ili belo kukuruzno brašno i mnogo se duže kuva. U kačamak se neretko dodaju sir, kajmak, slanina.

Nutritivne vrednosti palente

Kada je reč o nutritivnim vrednostima, palenta na 100 grama ima:

85 kalorija
1,98 grama proteina
18,1 grama ugljenih hidrata
0,15 grama šećera

1,7 grama vlakna
0,38 grama masti većina su zdrave polinezasićene masne kiseline)

Da li palenta goji?

Ključno pitanje je da palenta goji. Odgovor je ne, ukoliko ne preterujte sa količinom.

Palenta ima 85 kalorija na 100 grama kada se sprema samo sa vodom. Ukoliko dodajete mleko, sir ili kajmak, broj kalorija palente se, logično, povećava.

Palenta
Palenta

Porcija od 100 grama palente skuvane sa vodom ima 18,1 grama ugljenih hidrata. Ovo jelo je odličan izvor složenih ugljenih hidrata – onih koji se sporo razgrađuju. S obzirom je organizmu potrebno više vremena da svari složene ugljene hidrate, palenta vas može dugo činiti sitom. Činjenica da se polako vari omogućava održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi što produžava osećaj sitosti.

Još jedna bitna stvar je to što palenta sadrži dragocena vlakna koja pomažu varenje i na duže staze sprečava zatvor ili konstipaciju.

Kako se sprema palenta?

Ovo je jedan od brojnih recepata, ali dovoljno jedostavan i za najneiskusnije domaćice.

U šerpu sipati tri i po šolje vode, jednu kašičicu ulja i mrvicu soli. Pustite da provri, smanjite ringlu na manju temperatru i dodajte palentu. Kuvajte, uz stalno mešnje, 10 do 15 minuta.

Palenta
Palenta

Za mešanje je najbolja drvena varjača, jer metalni pribor može da oksidira.

Osnovne smernice za palenta dijetu

Palenta dijeta poslednjih godina stekla je veliku popularnost i neretko se navodi kao brz i efiksan trik za mršavljenje. Režim ishrane sa palentom traje samo četiri dana tokom kojih je potrebno pridržavati se određenih pravila i jelovnika.

Bitna napomena je da je tokom ove dijete neophodno piti dosta vode. Palenta se jede za sva tri obroka tokom pomenuta četiri dana, a s tim da je važno pridržavati osnovnog pravila za pripremu – palenta se sprema isključivo sa vodom.

Kako izgleda tipičan plan ishrane za ovu dijetu?

Postoji nekoliko primera jelovnika za ovu dijetu.

Ovo je jedna verzija jelovnika za polenta dijetu.

Prvi dan palenta dijete

Doručak: 100 grama palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 100 grama palente, 50 grama mladog sira i jedan paradajz
Večera: 100 grama palente, šolja kefira

Drugi dan palenta dijete

Doručak: 200 grama palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
Ručak: 200 grama palente, 50 grama mladog sira i jedan paradajz

Večera: 100 grama palente, šolja kefira

Treći dan palenta dijete

Doručak: Kao prethodnog dana
Ručak: Kao prethodnog dana
Večera: 200 grama palente, šolja kefira

Četvrti dan palenta dijete

Doručak: Ista kod prethodnog dana
Ručak: 300 grama palente, 50 grama mladog sira i jedan paradajz
Večera: Ista kao prethodnog dana

Dijeta sa palentom i jogurtom

Postoji i verzija ove dijete u kojoj se za svaki dan za doručak i večeru pije jogurt sa niskim procentom masti, s tim da se smatra da je ova verzija manje efikasna.

Prednosti i mane palenta dijete

Mišljenja o placenta dijeti su podeljena. Jedni tvrde da sjajna i efikasna, drugi da nije baš najbolji izbor.

Oni kritikuju ovaj režim ishrane naglašavaju da nema raznovrsne ishrane, odnosno da se tokom samo četiri dana unese dva kilograma palente – što je prilično velika količina. Istovremeno, drastično je ograničen unos vitamina, minerala, proteina i masti koje u organizmu neophodne. Upravo zbog jednoličnosti menija, ne preporučuje se da se ova dijeta drži duže od četiri dana.

Palenta
Palenta

Takođe, ovaj tip ishrane koji se oslanja na tek nekoliko namirnica, može izazvati usporavanje metabolizma, umor, razdražljivost, probleme sa varenjem, gubitak mišićne mase, zatvor, pa čak i glad. Pravilna ishrana upravo je usprotnost – raznovrsni izvori proteina, vitamina i drugih važnih nutrijtenata koji se nalaze u voću, povrću, mlečnim proizvodima i različitim vrstama mesa.

Sa druge strane, oni koji podržavaju ovaj režim tvrde da je efikasan način za smanjenje broja kilograma što je najverovatnije posledica činjenice da je broj kalorija na dnevnom nivou tokom ovog režima manji od 1.500. Takođe, deluje kao “čistač” creva, što dovodi do bržeg pražnjenja organizma.

U roku od svega četiri dana može dovesti do pražnjenja organizma, ali imajte u vidu da upravo zbog kratkog trajanja dijete nije moguće izgubiti ogroman broj kilograma. Ipak, ima onih koji tvrde da su izgubili devet kilograma za 14 dana, s tim da je preporuka da ne držite ovu dijetu toliko dugo.

Palenta jeste zdrava i može biti deo i redovne ishrane, na primer kao dodatak uz ribu ili dobar izbor za doručak.