„Nevidljivi“ znaci koji pokazuju da se vežbanje ipak isplati

vežbanje
Foto: Juan Carlos Amaya. / The Photo One / Profimedia

Šteta bi bilo odustati od vežbanja samo zato što još uvek niste primetili promene u ogledalu. Gubitak težine će biti praćen umorom, što može biti odbojno, ali najlakše je prestati. Fizička aktivnost ima toliko drugih prednosti.

Lakše se nosite sa stresnim situacijama

Vežbanje je jedna od boljih metoda za ublažavanje stresa, jer snižava nivo hormona stresa, kao što su adrenalin i kortizol. Sa druge strane, ono podstiče lučenje endorfina koje podižu raspoloženje i jača optimizam.

Gradite bolje odnose

Optimizam i dobro raspoloženje zasigurno će primetiti i ljudi oko vas. Vaša interakcija će samim tim značajno poboljšati. Takođe, rekreacija je odlična prilika za druženje i povezivanje s ljudima s kojima delite zajednički cilj.

Imate kvalitetniji san

Ako bolje spavate, zasluge možete pripisati i redovnom vežbanju. Jedan od razloga vezan je i za prvu stavku jer su za mnoge osobe stres i iscrpljenost uzrok nesanice.

Postajete jači

Lakše je poneti punu torbu iz prodavnice, zatim penjati se uz stepenice, premeštati stvari po stanu… Svakodnevni zadaci više vas neće toliko umarati i osećaćete se sposobnim da pomerate granice svojih postignuća.

Osećate se bolje

Redovna fizička aktivnost donosi mnoge dobrobiti po zdravlje. Ona smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, visokog holesterola u krvi, pa čak i nekih karcinoma. Pored toga, ona pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, artritisa i pozitivno se odražava na kosti.

Zadovoljniji ste sobom

Ukoliko osećate da ste napredovali i fizički i psihički, na dobrom ste putu. To takođe znači da ste pronašli nešto što vam se jako sviđa – i stoga drugi aspekti padaju u drugi plan.

Lakše određujete prioritete

Ako nađete vremena za rekreaciju, moći ćete bolje organizovati druge važne stvari u životu – poput pripreme zdravih obroka, vremena za sebe, i poslovnih planova o kojima ste sanjali neko vreme, piše City Magazine.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram