Neočekivani razlozi zbog kojih ne možete da se rešite salceta

Podeli:
Foto: Robert O'Neil / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Najteže je rešiti se masnih naslaga, gde god da se nalaze na telu. Koliko god trenirali ili vodili računa o ishrani, salce opstaje uprkos svemu. Pokazalo se da neke neočekivane navike utiču na to koliko ćemo brzo ukloniti masne naslage.

Kako piše Eat this, ukoliko vam se uprkos svim naporima salce ne smanjuje, možda pravite neku od sledećih grešaka.

Ne spavate dovoljno

Prema studijama, ljudi koji spavaju pet sati ili manje od imaju duplo više masti na stomaku od osoba koje spavaju osam sati. Zbog celokupnog zdravlja je jako važno da sebi obezbedimo sedam do osam sati sna.

Pijete dijetalne gazirane sokove

Zvuči logično da prelazak na gazirana pića bez šećera pomaže vašem zdravlju. Iako bi kalorijski to moglo biti tačno, i dijetalna gazirana pića imaju nuspojave. U jednoj studiji, naučnici sa  Univerziteta u Teksasu pratili su 475 odraslih osoba 10 godina i otkrili da su učesnici koji su pili dijetalni sok doživeli povećanje obima struka za 70 odsto u poređenju sa onima koji nisu pili gazirano.  Aspartam, zaslađivač koji se stavlja umesto šećera, podiže nivo glukoze u krvi do tačke u kojoj jetra ne može sve izdržati, pa se višak pretvara u mast.

Trik za lakšu dijetu žene koja je smršala 30 kilograma, dijeta, ishranja, trikovi, gojaznost, noge, ogledalo
Foto: Shutterstock

Često jedete u društvu

Kad jedemo sa drugim ljudima, u proseku konzumiramo 44 odsto više hrane nego dok jedemo sami. Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition otkrilo je da je obrok sa još jednom osobom 33 odsto veći od obroka koji jedemo sami. Iako deo ovoga ima veze sa vremenom koje provodimo za stolom dok večeramo sa društvom, drugo istraživanje iz časopisa Appetite otkrilo je da ljudi koji su duže jeli jer su istovremeno čitali nisu pojeli značajno više, što znači da vreme presudan faktor.

Imate previše restriktivnu ishranu

Često dijete koje isključuju čitave grupe namirnica ne dopuštaju ravnotežu i umerenost koja nam je potrebna da bismo sledili zdrav, održiv plan ishrane. Osim toga, osobe na dijeti mogu biti sklone potencijalno opasnim nutritivnim nedostacima. Ili im jednostavno može dosaditi dijeta, pa će se na kraju prejesti.

Gledate telefon pre spavanja

Studija sprovedena na Politehničkom institutu Rensselaer otkrila je da svetlost koju emituju mobilni uređaji zapravo potiskuje proizvodnju melatonina u mozgu. Ovo je glavni hormon sna za vaše telo, pa kada ga nemate dovoljno, možete patiti od komplikacija spavanja. Osim toga, druga studija pokazala je da će studenti koji imaju pristup jednom elektronskom uređaju u svojim spavaćim sobama 1.47 puta češće biti gojazni.

Foto:Shutterstock

Jedete previše brzo

Želucu je potrebno 20 minuta da pošalje mozgu signal da smo se najeli. Studija objavljena u časopisu Journal of the American Dietetic Association otkrila je da ljudi koji sporo jedu unose 66 kalorija manje po obroku, a u poređenju sa onima koji su brzo jeli, osećali su se kao da su pojeli više.

Spavate u pretoploj sobi

Prema istraživanju objavljenom u Cell, izlaganje blagoj hladnom može zapravo da ubrza gubitak težine. Naučnici su primetili da su učesnici koji su spavali na hladnijim temperaturama tokom šest nedelja doživeli značajno smanjenje telesne masti.

Jedete za radnim stolom

Možda mislite da je to korisno da se dokažete svom šefu, ali ručak za vašim stolom ne čini uslugu vašem struku. Prema istraživanju koje je sprovela NPD grupa, otprilike 62 odsto zaposlenih Amerikanaca jede za stolom. Problem je u tome što jedete dok vam nešto odvlači pažnju, što može uzrokovati da konzumirate do 50 odsto više kalorija nego što ste nameravali.

Foto: Shutterstock

Jedete previše hrane iz konzerve

Bisfenol A, koji se obično naziva BPA, može negativno uticati na plodnost i kod muškaraca i kod žena, a takođe je povezan i sa gojaznošću. Harvardska studija iz 2011. otkrila je da su odrasli sa najvećom koncentracijom BPA u urinu imali znatno veći obim struka. Drugo istraživanje koje su sproveli, objavljeno iste godine, ukazivalo je da je kriva supa iz konzerve. Istraživači su otkrili da su učesncici koji su konzumirali porciju konzervisane supe svaki dan tokom pet dana imali 1.000 odsto povećanje koncentracije BPA u urinu u poređenju sa onima koji su svakodnevno konzumirali svežu supu.

Započinjete dan voćnim sokom

Svi sokovi, čak i oni 100 posto prirodni, imaju velike količine šećera. Jedna čaša soka od jabuke može sadržati 24 grama šećera, što je skoro polovina dnevnog preporučenog unosa. Preko 14 grama tog šećera dolazi iz fruktoze, šećera koji se uglavnom obrađuje u jetri i za koji je utvrđeno da negativno utiče na vaš metabolizam, što može dovesti do masnoće na stomaku. Sokovima takođe nedostaju vlakna, jedna od ključnih komponenti nutritivne vrednosti voća.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram