Navike koje miniraju svaku dijetu, a nismo ih svesni

Žena, devojka, hamburger, pljeskavica, frižider, dijeta
Foto: Shutterstock

Koju god dijetu da ste odabrali jer želite da skinete koje kilo, najverovatnije neće raditi ukoliko pravite određene greške. Naime, neke navike nas blokiraju na putu ka vitkoj liniji, a da toga često i nismo svesni.

Ne jedete proteine ujutru

„Kod 90 odsto mojih klijenata koji ne mogu da smršaju primećujem jednu zajedničku stvar – preskaču jači proteinski doručak“, kaže Entoni Kofi, trener.

On dodaje da proteinska ishrana, posebno na početku dana, vodi ka većoj potrošnji kalorija, ali i čuva metabolizam i vodi ka boljem toniranju mišića.

„Takođe, to smanjuje napade gladi, promene raspoloženja, nervozu, stres. A svi ti faktori vode ka gojenju ili nam otežavaju mršavljenje“, pišu na sajtu eatthis.

Jedete tek kad ste jako gladni

„Najgore što ljudi koji bi da smršaju rade je to što jedu tek kad počnu da skapavaju od gladi“, kaže Ketlin Barons, ekspertkinja za fitnes i ishranu.

Ona dodaje da je velika greška to što u želji da smršamo preskačemo obroke ili pomeramo vreme obroka kako bismo unosili manje kalorija.

„To nije dobro jer su ogromne šanse da ćete se prejesti ako jedete kad mnogo izgladnite. Najbolje je imati balansirane obroke i hranu spremljenu unapred jer ćete tako kontrolisati napade gladi i ujedno kontrolisati i kilažu.“

Kasno večerate

Ako uveče kasno volite da pojedete veći obrok, teško da ćete smršati.

„Veći obrok treba da bude ručak – preko dana, a supu ili salatu koju biste pojeli za ručak treba da prebacite za večeru“, kaže Karli Benks, zdravstveni savetnik.

Kako kaže, video je klijente koji skinu i po 15 kilograma samo zato što rotiraju tajming za obroke – a isto jedu.
Takođe, ako se ne pretovarite hranom uveče, spavaćete bolje, a dobar san je još jedan faktor koji utiče na kilažu.

Pijete alkohol

Nije tajna da je alkohol jedan od faktora koji podstiču gojenje.

„Samo jedna čaša vina ima 120-125 kalorija, a votka sa gaziranim sokom nešto više od 100 kalorija, dok 0,5 l koktela margarita ima i preko 1.000 kalorija“, kaže Hilari Šajnbaum, stručnjak za alkohol.

Dodaje i da ova i slična alkoholna pića puna kalorija zapravo nemaju skoro nikakvu nutritivnu vrednost, kao i da je velika šansa da ćete posle njih posegnuti za nezdravim grickalicama.

Izmišljate izgovore

„Najgora stvar koju možete da uradite za svoje zdravlje i skidanje viška kilograma je smišljanje izgovora“, kaže Emili Tils, nutricionistkinja.

Naime, ako sebi govorite da ćete vežbati od sutra, a stalno odlažete ciljeve, navikavate sebe na to da se nikad nećete promeniti i da zapravo nikad nećete smršati i ujedno se samo zavaravate.

Redovno pijete gazirano

„Gazirana pića imaju mnogo šećera, a namirnice i pića bogata šećerom nikako nisu dobra za one koji bi da smršaju. Pokazalo se, naime, da slatkiši posle samo nedelju dana narušavaju crevnu floru.

A to dalje vodi ka gojaznosti, napominju stručnjaci.

Ne jedete dovoljno

Ovo možda zvuči kontradiktorno, ali vrlo loša navika koju svakodnevno ponavljaju oni koji bi da smršaju jeste – izgladnjivanje.

To nije dobro za šećer u krvi jer, ako šećer samo malo varira svakodnevno, to vodi u haos sa hormonima. A kad su hormoni poremećeni, nema šanse da smršate, šta god radili.

Ako preskačete obroke ili ako jednostavno ne jedete redovno, tako šaljete svom telu poruku da treba da se spremi na gladovanje, tj. manjak unosa hrane i ono će se na to pripremiti. A ako redovno jedete, telo neće morati da gomila naslage jer dobija poruku da ćete kasnije jesti ponovo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu