Grickalice i slatkiši za ljude kojima je povišen šećer

Podeli:
Dijeta
Foto: Ekaterina Panteley / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako imate dijabetes, pronalazak slatkih poslastica koje sadrže malo ugljenih hidrata i dodatog šećera može biti izazov. U Srbiji od dijabetesa boluje čak oko 770.000 pacijenata, što nas svrstava u zemlju sa visokom stopom obolelih od ove bolesti.

Odabir grickalica koje sadrže mnogo vlakana, proteina i masti koje su zdrave za srce, kako bi se podržala bolja kontrola šećera u krvi može biti još teže, piše Healthline.

Na sreću, na raspolaganju je mnoštvo hranljivih opcija, uključujući mnoge koje možete napraviti kod kuće koristeći samo nekoliko sastojaka. Otkrivamo 12 jednostavnih slatkih grickalica i poslastica za osobe koje imaju povećan šećer.

Crna čokolada

Kada se uživa u umerenim količinama, crna čokolada može biti zdrav i ukusan način da zadovoljite svoje potrebe za slatkišima.

Posebno je bogata flavonoidima, vrstom biljnog jedinjenja koje može pomoći u sprečavanju insulinske rezistencije i zaštiti od srčanih problema kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Osim toga, crna čokolada ima manje šećera, ugljenih hidrata i kalorija od mlečne čokolade, sa samo 13 grama ugljenih hidrata u svakoj porciji od 28 grama.

Za najbolje rezultate potražite onu koja sadrži najmanje 70% kakaa i držite se oko na 28 grama odjednom.

Kruške

Kruške su odličan izvor vlakana, sa preko 4 grama vlakana, sa 21,3 grama ugljenih hidrata, u svakoj porciji od 1 šolje (140 grama).

Vlakna usporavaju apsorpciju šećera u krvotoku, što može stabilizovati nivo šećera u krvi nakon jela.

Prema jednoj studiji, konzumiranje svežih krušaka takođe može biti efikasna strategija za poboljšanje kontrole šećera u krvi za osobe sa dijabetesom.

U kruškama možete uživati kao što jesu za slatku i jednostavnu užinu ili seći na tanke kriške nalik čipsu i peći za dodatnu hrskavost.

Jabuke

Jabuke su raznovrsne, ukusne i hranljive, sa 28 grama ugljenih hidrata i 5 grama vlakana u jednoj jabuci srednje veličine. Takođe imaju nizak glikemijski indeks, koji je mera koliko određena hrana utiče na nivo šećera u krvi.

Štaviše, jedna studija je otkrila da je konzumiranje jabuke pre jedenja pirinča pomoglo u smanjenju nivoa šećera u krvi, u poređenju sa konzumiranjem samo pirinča.

Pokušajte da isečete jabuke i dodate malo cimeta za laku užinu ili uparite sa malo putera od kikirikija da biste povećali unos proteina i zdravih masti.

Grčki jogurt

Sa 20 grama proteina u svakoj porciji od 200 grama, grčki jogurt može biti odlična opcija za užinu za osobe sa dijabetesom.

Povećanje unosa proteina može pomoći u kontroli apetita i smanjenju žudnje za hranom.

Zanimljivo je da neka istraživanja takođe sugerišu da svakodnevna suplementacija jogurtom koji je obogaćen vitaminom D i probioticima koji pomažu u poboljšanju kontrole šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Najbolje je da se odlučite za običan grčki jogurt i zasladite ga kod kuće svojim omiljenim voćem uz posipanje cimeta.

Čia puding

Čia puding je zdrav, ukusan i lako se pravi koristeći samo nekoliko jednostavnih sastojaka.

Sadrži čia semenke, hranljiv sastojak prepun vlakana, proteina i omega-3 masnih kiselina.

Prema rezultatu 12 studija, dodavanje čia semena u ishrani može biti povezano sa nižim nivoom šećera u krvi i smanjenjem dijastolnog krvnog pritiska.

Da biste napravili čia puding kod kuće, pomešajte 1/2 šolje (120 ml) bademovog, ovsenog ili kokosovog mleka sa 2 kašike (25 grama) čia semenki i malo meda ili javorovog sirupa u tegli. Puding možete preliti i vašim omiljenim voćem, a zatim ga pokriti i ostaviti u frižideru da se stegne najmanje 2 sata.

Energetski zalogaji sa malo ugljenih hidrata

Zalogaji sa malo ugljenih hidrata su praktične grickalice koje možete lako da prilagodite svojim ličnim preferencijama u ishrani.

Obično uključuju orašaste plodove kao što su bademi ili indijski oraščići, koji su bogati vlaknima i proteinima.

Jedan veliki pregled 40 studija pokazao je da konzumacija orašastih plodova može biti povezana sa nižim nivoima insulina natašte i smanjenom rezistencijom na insulin, što bi moglo pomoći boljoj kontroli šećera u krvi.

Za početak dodajte 1/2 šolje (70 grama) badema i 1/2 šolje (70 grama) indijskih oraščića u blender, zajedno sa 1 šoljom (200 grama) urmi, morske soli i malo ekstrakta vanile. Ako se osećate kreativno, možete eksperimentisati i sa drugim sastojcima, kao što su iseckani kokos, kakao prah, puter od oraha, laneno seme ili proteinski prah.

Mešajte smesu dok se dobro ne sjedini, a zatim podelite na male loptice i stavite na obložen pleh ili tanjir. Ostavite u frižideru najmanje 20 minuta dok se ne stegne i uživajte.

Posuda za voće sa svežim sirom

Sveži sir i voće je odlična užina koja u svakoj porciji pruža obilje proteina i vlakana.

Neka istraživanja sugerišu da mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, kao što je svježi sir, mogu biti korisni za poboljšanje insulinske rezistencije i smanjenje telesne težine i masti na stomaku.

Za ukusnu užinu ili desert, pomešajte nekoliko kašika mladog sira sa vašim omiljenim voćem, kao što su jabuke, jagode, borovnice ili kivi.

Sladoled od banane

Sladoled od banane se lako pravi i zahteva samo jedan jednostavan sastojak: banane.

Banane su dobar izvor vlakana i imaju nizak glikemijski indeks, što može biti korisno za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Osim toga, jedna studija na 45 ljudi otkrila je da svakodnevna konzumacija banana značajno smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi sa visokim nivoom holesterola nakon 4 nedelje.

Da biste kod kuće napravili sladoled od banane, narežite zrelu bananu, stavite je u hermetički zatvorenu posudu i zamrznite najmanje 2-3 sata.

Zatim izmiksajte smrznutu bananu u blenderu dok ne postigne glatku, meku teksturu.

Proteinski smuti

Smutiji mogu biti brz i lak način da u svoju ishranu unesete malo dodatnih vlakana i proteina, a istovremeno zadovoljite svoje potrebe za slatkim.

Možete koristiti sastojke kao što je protein surutke, koji pomaže u usporavanju pražnjenja želuca i stimuliše lučenje insulina kako bi se poboljšala kontrola šećera u krvi.

Takođe možete dodati lisnato povrće poput spanaća koji je odličan izvor vlakana i antioksidanata.

Da biste napravili sopstveni proteinski smoothie kod kuće, pomešajte mleko, proteinski prah, lisnato povrće i voće sa visokim sadržajem vlakana i uživajte.

Leblebije pečene u cimetu

Leblebije su neverovatno bogate hranljivim materijama, sadrže puno proteina, vlakana, folata i mangana u svakoj porciji.

Ne samo to, već mogu biti posebno korisne za ljude sa dijabetesom tipa 2.

#related-news_1

U stvari, jedna mala studija na 12 žena pokazala je da konzumiranje leblebija pre obroka značajno smanjuje nivo šećera u krvi i unos energije, u poređenju sa kontrolnom grupom (31).

Druga studija je imala slične nalaze, napominjući da je jedenje leblebija sa belim pirinčem poboljšalo nivo šećera u krvi, u poređenju sa jedenjem samo belog pirinča.

Leblebije pečene u cimetu možete napraviti tako što ćete ih ocediti iz konzerve, a zatim baciti u kokosovo ulje, cimet, so i malo meda. Pecite ih na 200 ° C nekih 15-20 minuta.

Zaključak

Postoji mnogo zdravih i hranljivih slatkih poslastica i grickalica u kojima možete uživati kao deo uravnotežene dijete ako imate dijabetes.

U idealnom slučaju, potražite hranu koja sadrži malo šećera i puno proteina, vlakana i masti koje su zdrave za srce.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram