Namirnice koje pomažu kad ti stane mozak na poslu

namirnice koncentracija
Foto: Millennium Films / Entertainment Pictures / Profimedia

Svima nam se dogodi da nam na poslu mozak ponekad jednostavno blokira i nikako ne možemo da ga razbudimo. Ipak, postoje namirnice koje će vam pomoći da vratite svoj fokus i ponovno aktivirate moždane vijuge.

Tokom rada u kancelariji postoje mnogi zadaci koji umaraju mozak, od silnih sastanaka, do komplikovanih zadataka koje bi trebalo obaviti što pre i na što bolji način.

Fokusiran mozak neophodan je za rešavanje takvih zadataka, ali ponekad naše moždane vijuge jednostavno odbijaju poslušnost. To se obično događa nakon pauze za ručak, kada većina dobije želju da malo odspava.

Ipak, postoje određene namirnice koje će vam ponovo aktivirati mozak i omogućiti vam da uspešno dovršite radni dan.

Riba

Riba je odlična za snižavanje krvnog pritiska, smanjuje rizik za infarkt i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i artritisa.

Uz sve to, riba podstiče i rad mozga. Puna je omega-3 masnih kiselina i dobra je za opšte zdravlje mozga. Kao bonus, konzumiranje ribe može da poboljša i vašu memoriju.

Orašasti plodovi

Želite bolju koncentraciju i bolje zdravlje? Orašasti plodovi su odlična opcija, a bademi su najbolji izbor.

Iako će bademi pomoći i sami, možete da budete kreativni i kombinujete ih sa ostalom hranom koja poboljšava koncentraciju.

Bobičasto voće

Ako morate da dodate samo jednu namirnicu svojoj ishrani dok ste na poslu, neka to bude bobičasto voće.

Dokazano su zdrave za celo telo, a posebno za mozak. Nakon pauze za ručak pojedite šaku bobičastog voća i vratite fokus.

Najbolje će delovati borovnice, ali ni ostale nisu loš izbor.

Kurkuma

Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, može da poboljša rad mozga.

Neurotrofni moždani faktor (BDNF) odgovoran je za velik deo zdrave funkcije vašeg mozga, a kurkumin zapravo pomaže u povećanju njegovog nivoa.

Manjak BDNF povezan sa raznim stanjima, uključujući depresiju i Alchajmerovu bolest.

Dodavanje više kurkume ishrani može da pomogne u uklanjanju moždanih blokada do ozbiljnijih zdravstvenih stanja kao što je Alchajmerova bolest, piše Healthista.

Kafa

Pića sa kofeinom efikasan su način za brzu aktivaciju moždanih vijuga.

Nedostatak kafe je taj što ipak ima samo kratkotrajan efekt. Ako preterate, otvarate vrata čitavom nizu zdravstvenih problema, od glavobolja do teskobe.

Zbog toga je najbolje da pričekate sa kafom dok vam ona zaista ne zatreba.

Umesto kafe možete da pijete zeleni čaj, koji će vašem telu dati sporiji i kontrolisaniji priliv kofeina, a sadrži i antioksidanse koji su dobri za mozak i telo.

Osim kafe i zelenog čaja, i crna čokolada daje sličan efekat.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram