Namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

umor hrana
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Trovanje hranom nikako nije zabavno, ali je prilično uobičajeno. Iako se većina ljudi brzo oporavi, neki su pod većim rizikom od razvoja ozbiljnijih simptoma. To su starije osobe, deca mlađa od pet godina, trudnice i oni s oslabljenim imunosistemom.

“Dobra vest je da se uz pravilnu ličnu higijenu i vođenje računa o temperaturi trovanje hranom može sprečiti”, kaže nutricionistkinja Paula Dobrić.

Najbolja prevencija trovanja su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljno kuvanje morskih plodova. U nastavku stručnjaci otkrivaju najčešće izvore trovanja hranom.

Sirovo meso i živina

“Sirovo meso i živina često uzrokuju trovanje bakterijama kao što su Salmonella ili E. coli. Ove bakterije se ubijaju pravilnim kuvanjem, ali važno je koristiti odvojene daske za sečenje mesa i drugih namirnica kako biste izbegli kontaminaciju”, ističe Dobrić.

Takođe, nikad ne biste trebali prati sirovo meso jer to širi bakterije na drugu hranu i površine.

Žitarice

Pirinač takođe može biti kontaminiran bakterijama, recimo bakterijom Bacillus cereus.

“Ove bakterije mogu preživeti proces kuvanja i brzo se razmnožavati kada se pirinač i drugi proizvodi od žitarica ostave na sobnoj temperaturi. Nikad ne ostavljajte ovu hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi”, upozorila je Dobrić.

Plodovi mora

Riba i morski plodovi isto mogu biti nosioci bakterija. Dobrić kaže da uvek obratite pažnju na to ima li riba blag miris, prenosi N1.hr.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram