Namirnice koje je opasno držati zajedno u frižideru

hrana frižider
Foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pakujete hranu redom u frižider i ne mislite mnogo o tome gde šta stoji? Ne bi trebalo tako jer, kako upozoravaju iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo da držimo jedne do drugih zbog kontaminacije koja može da bude opasna.

Ključ zdrave ishrane je jesti raznolike sezonske namirnice, uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mleko, jaja i još mnogo toga. Ali za dobro zdravlje jako je važno i sigurno odvajanje namirnica tako da se ne kontaminiraju potencijalno štetnim bakterijama. Zapravo, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rizikujete svaki put kada stavite određenu vrstu hrane na gornju policu frižidera. Upozoravaju da ova česta greška pri ostavljanju hrane u frižider pogoduje širenju bakterija i razvoju bolesti koje se prenose hranom, pišu na sajtu živim.hr.

Koju hranu na koju policu

Sirovo crveno meso, živinsko meso, ribu i morske plodove nikada ne bi trebalo da čuvate na gornjoj polici frižidera.

Naime, sirovo meso jedan je od najčešćih uzroka kontaminacije hrane, pa stručnjaci kažu da bi trebalo da posebno pazimo prilikom pakovanja u frižider.

„Voće i povrće čuvajte daleko od sirovog mesa, piletine i ćuretine i morskih plodova, a ne pored ili ispod njih. Sirovo meso može da pušta sokove koji mogu da sadrže bakterije“, upozoravaju stručnjaci o potencijalnoj konatminaciji hrane.

Iz CDC-a navode kako treba da izgleda bezbedno organizovan frižider – neotvorena pakovana hrana nalazi na gornjoj polici, mlečni proizvodi se drže odvojeno od voća i povrća, a meso, živina i plodovi mora se nalaze na donjoj polici.

Kako sprečiti unakrsnu kontaminaciju namirnica

Uvek držite meso u originalnom pakovanju dok ga ne upotrebite i razmislite o tome da ga zamotate u dodatnu plastičnu kesu ili koristite plastičnu posudu kako biste sprečili curenje tečnosti iz mesa. Naime, kontaminacija može uzrokovati ozbiljne bolesti koje se prenose hranom zato što sirovo meso, živinsko meso i plodovi mora mogu da sadrže bakterije kao što su Salmonellu spp., E. coli, Listeria, Clostridium perfringens, Campylobacter spp. i još neke druge. Ako ste navikli da zajedno stavljate hranu u frižider, povećavate rizik od trovanja hranom.
Navedene bakterije mogu uzrokovati probleme u gastrointestinalnom sistemu koje prate iscrpljujući simptomi uključujući grčeve u želucu,

groznicu, mučninu i povraćanje, proliv. Trovanje hranom može imati ozbiljne posledice na zdravlje koje uključuju potrebu za hospitalizacijom.

Kako se još možete zaštititi

Osim odvajanja hrane u frižideru, stručnjaci kažu da postoje i drugi načini da se obezbedi sigurno rukovanje životinjskim proizvodima. Svakako koristite odvojene daske za sečenje sirovog mesa i povrća, nikada ne vraćajte kuvano meso na tanjir na kojem ste prethodno držali sirovo meso i obavezno operite i dezinfikujte daske za sečenje, pultove i posuđe nakon rukovanja mesom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: