Najbolje sezonske namirnice od kojih jača imunitet

jesenje namirnice
Foto: Tatjana Baibakova / Alamy / Alamy / Profimedia

Hladni dani su pred nama, ali dobra stvar je što nam sa njima stižu i jesenje namirnice koje ne zovu bez razloga superhranom.

Bogate su važnim nutrijentima, daju telu neophodne vitamine i minerale i uz malo mašte u kuhinji mogu da budu deo sjajno izabalansirane ishrane.

Prokelj

Spremljeno na pravi način, ovo povrće ima božanstvenu aromu. Blagog je ukusa, tek pomalo gorči, pa ga kombinujte sa ljutim ili slanim sosovima, pišu na sajtu Health.com.

Zdravstvene prednosti prokelja su brojne, među kojima je to što pola šolje ovog povrća šolje sadrži više od preporučenog dnevnog unosa vitamina K, a i vrlo je dobar izvor folata i gvožđa.

Paškanat

Pomalo nalik na šargareptu, ovo povrće ima svetliju boju i slađi, gotovo orašast ukus. Možete da ga koristite za bolji ukus rižota i krompira, ali i za supe i soseve.

Paškanat je bogat kalijumom i odličan je izvor vlakana, koja su neophodna za dobru probavu.

Kruške

Volimo ih jer su tako slatke i sočne, s tim što kruške ne moramo da jedemo samo kao običnu voćku. Možete i da ih pečete, ali i dodate u slana jela jer će im dati sjajan ukus.

Osim što su ukusne, kruške su i dobar izvor vitamina C i bakra, a sadrže četiri grama vlakana po porciji.

Karfiol

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gesunde Rezepte (@gesunderezepte)

Slatkast, pomalo orašast ukus karfiola savršen je za zimske priloge. Divnog je ukusa ako ga spremate na pari, a možete i da ga zapečete sa mesom ili pasirate za povrtne čorbe.

Sadrži brojne zdrave nutrijente koji čuvaju od teških bolesti, sprečava rast lošeg holesterola i odličan je izvor vitamina C.

Bundeva

Bundeva je simbol jeseni i ide odlično u mnoga jela koja se spremaju kad krenu hladni dani – i za pite, čorbe, puding, smuti, a možete i da je jednostavno ispečete u rerni.

Bundeva je bogata kalijumom, sadrži više od 20 odsto preporučene dnevne doze vlakana i dobar je izvor vitamina B.

Sezona joj je od oktobra do februara.

Cvekla

Pošto cvekla ima amino-kiseline, smanjuje upalne procese i holesterol. Odlična je za bubrege i jetru, kao i za adekvatnu krvnu sliku. Napravite od nje salatu, sok ili je ubacite u smuti.

Brokoli

U pitanju je jedna od najzdravijih povrćki generalno. Brokoli obiluje antioksidansima, mineralima, kao i vitaminima A, C i E. Da biste iskoristili njegov maksimum, što kraće ga termički obradite ili ga najbolje jedite sasvim sirovog u salatama. Uz dobre začine i u kombinaciji s još nekim povrćem i grilovanom piletinom, recimo, biće ukusan i onima koji ga ne vole previše.

Nar

Ovo blago kiselo voće dobilo je veliku popularnost kao detoks voćka. Sok nara može da bude odlična osnova za marinade, a semenke možete da ubacite u salatu i tako im pojačate ukus. Nar je vrlo bogat antioksidantima, pokazalo se čak više od crvenog vina, a dobar je izvor i vitamina C i folne kiseline.

Kivi

Koristite ovo slatko voće da svojim receptima dodate tropski ukus. Odlično se meša sa pomorandžama i ananasom, a možete ga jesti i odvojeno ili pak staviti u smuti.

Kivi je svakako preporučljiv jer sadrži više vitamina C nego pomorandža, a uz to je dobar izvor kalijuma i bakra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA