Nauka potvrdila: Postoji razlog što deca ne vole brokoli

Brokoli
Foto: Leila Cutler / Alamy / Alamy / Profimedia

Hranjenje dece neretko je borba. Prave nered, žele da se igraju i potpuno vas ignorišu. Problemi su veći s povrćem poput brokolija, prokelja i kelja. Ako ste se ikad zapitali zašto je tako, moguće je da se razlog krije tamo gde ga nikad ne biste tražili.

Enzimi u usnoj duplji

U ustima dece se nalaze spojevi koji bi mogli biti krivac za averziju prema ovim važnim namirnicama. Enzimi na koje deluje ovo povrće reaguju s bakterijama u ustima i s njima formiraju neprijatne sumporaste mirise i ukuse, tvrde stručnjaci. Premda odrasli takođe imaju ove enzime u svojoj usnoj duplji, reakcija im uglavnom nije ista. Ono što je takođe utvrđeno je da nivo ovih enzima kod odraslih može varirati, dok kod male dece varira neznatno, piše Index.hr.

Tok istraživanja

Dr Damian Frank i njegove kolege iz Zdravstvene i industrijske istraživačke organizacije (CSIRO) u Kanberiju ispitivali su ovu pojavu u istraživanju odobrenom od strane Američkog hemijskog društva. Dr Frank tvrdi da zasigurno postoji razlika u ukusu koji osećaju deca od onog koji osećaju odrasli.

Na primer, deca preferiraju slatke ukuse i gorki ukusi su im znatno odbojniji. Koristeći tehnike zvane „hromatografska olfaktometrijska masena spektrometrija“, identifikovali su glavne spojeve koji su odgovorni za miris brokolija, prokelja i kelja kuvanog u vodi ili na pari. Tad su na uzorcima 98 parova roditelja i dece između šest i osam godina testirali reakcije na različite vrste ukusa i mirisa iz tog skupa povrća. Dimetil trisulfid i sumpor su bili najomraženiji i velikima i malima. Zatim su pomešali uzorke pljuvačke sa uzorkom povrća i analizirali jedinjenja koja su vremenom isparila.

Rezultati

Ona deca čija je kombinacija pljuvačke i uzorka povrća oslobađala najveće količine sumpornih para najlošije su reagovala pri jedenju te vrste povrća. Ista situacija nije primećena kod odraslih, što se objašnjava navikom na takve ukuse zbog dugogodišnjeg konzumiranja.

Poželjno je usmeravati decu da isprobavaju nove ukuse i s vremenom nauče da vole ovakve i slične namirnice jer su korisne za njihovo zdravlje, ali ovakvi rezultati pomažu nam da ih bolje razumemo i odbijanje neke hrane ne pripisujemo isključivo njihovoj neposlušnosti ili bezobrazluku.

***
Bonus video: Vremenska posna dijeta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram