Koliko roditelje košta što deca žele da budu Novak Đoković

tenis deca cena
Foto: robert llewellyn / Alamy / Alamy / Profimedia

Otkad se Novak Đoković vinuo u vrh svetskog tenisa, mališani po Srbiji sve više hvataju reket. A koliko košta da svoje dete upišete u školu tenisa i koliko treba da odvojite na časove i opremu? To smo proverili u školama tenisa širom Srbije.

Za početak treba znati da osim dobre volje i želje roditelja da mališan bude aktivan i bavi se sportom, uz tenis idu i određeni troškovi. Ipak, to nije papreno koliko neki smatraju, te je dovoljno odvojiti nekoliko hiljada mesečno da dete dvaput nedeljno ide na časove tesnisa. Cene se, prirodno, razlikuju u odnosu na to da li su časovi grupni ili individualni, da li je dete mlađe ili starije, kao i da li živite u Beogradu ili u unutrašnjosti Srbije, gde su cene manje, kao i za većinu drugih stvari.

Beograd – oko 6.000 mesečno

„Teniske školice u Beogradu koštaju od 5.000 do 7.000 dinara na mesečnom nivou, odnosno u tu cenu ulazi jedan do dva treninga nedeljno“, kažu za Zadovoljnu iz Škole tenisa Vračar.

Kažu i kako su osnovna obuka i obrazovanje za tenis u Srbiji u konkurenciji sa školama fudbala i plivanja, pa je danas rekreativni tenis zaista dostupan mnogima.

„Treninzi su uglavnom uvek grupni jer se tu radi na obuci i socijalizaciji dece. Naravno, postoje i individualni treninzi gde treneri rade jedan na jedan s deteteom ili s dvoje dece i to je drastično skuplje. Okvirna cena individualnih treninga je od 12 do 20 evra, ukoliko trener ima ime i imao je velike igrače. Međutim, često tu cenu roditelji dele, pa taj individualni trening zapravo bude za troje, četvoro dece“, kaže naš sagovornik iz Škole tenisa Vračar.

Uz to, teniski klub Crvena zvezda ima tenisku školu koja košta 3.000 dinara mesečno sa tri treninga nedeljno. Takođe, Teniski savez Beograda ima redovne akcije, pa recimo, daju jedan mesec škole tenisa sasvim besplatno.

Niš – oko 3.000 mesečno

Da su cene znatno niže u ostatku Srbije nego u Beogradu, za Zadovoljnu potvrđuju i iz Teniske akademje Živković iz Niša.

„Cena individualnog časa u letnjem periodu je 1.600 dinara za stariju decu, dok grupni treninzi sa troje, četvoro dece koštaju od 3.000 dinara dva puta nedeljno po sat i po za manju decu, do 12-14 hiljada dinara mesečno za nešto stariju decu. Ta deca imaju grupno trening svakog dana“, kažu iz Teniske akademije Živković.

Kao i iz drugih teniskih škola, i iz Akademije Živković dodaju da lopte deci daje škola, a da dete treba da ima svoj reket.

Novi Sad – individualni treninzi 12 do 15 evra

„Za decu od pet do sedam godina koja tek kreću u školicu tenisa cena je 3.000 dinara mesečno i u to ulazi osam treninga mesečno, odnosno dva nedeljno“, kažu iz Teniskog kluba Sajmište iz Novog Sada.

Kasnije, u zavisnosti od finansijske situacije roditelja, deca dalje idu ili u grupe od dvoje ili individualno.

„Čas sa plaćenim trenerom i terminima ide od 12 do 15 evra po času. Potom, ako treninzi krenu dalje ozbiljnije kako dete raste, cene su otprilike osam do 12 evra plus teren koji je 500 dinara“.

Iz Teniskog kluba Sajmište dodaju da njihov klub nudi deci i reket i loptice, ali da 80 odsto dece donosi svoj reket.

Reket – 20 do 60 evra

Osim novca za časove škole tenisa, treba izdvojiti i za ono osnovno – reket. Cene u prodavnicama sportske opreme su od 20 do 60 evra. I mada dete obično voli da ima svoj reket, oni roditelji koji ne mogu da ga priušte mogu da ga zatraže u školi tenisa. Pored toga, loptice za tenis svaka škola daje svojim polaznicima i njih ne treba kupovati.

A ako kupite reket, detetu će za njega trebati i torba. Dečje futrole za tenis mogu da se nađu već za 800 dinara, rančevi za tenis su oko 1.000 dinara, a cene torbi za reket idu i do nekoliko hiljada dinara.

Majice, šortsevi, čarape za trening su od po nekoliko stotina dinara, pa naviše, dok u specijalizovanim radnjama dečje patike za tenis mogu da se nađu i za 1.500 dinara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Novak Đoković u poseti piramidama u Visokom