Srbija ima 10 puta više gojazne dece nego pre 50 godina

gojazna deca
Foto: Profimedia

Prva onlajn konferencija o zdravoj ishrani dece, Biser Nutri Akademija, održana je tokom ovog vikenda, kada je istaknuto da imamo 10 puta više gojazne dece nego pre 50 godina.

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci koji se bave zdravljem dece i izbalansiranom ishranom: dr Jelena Jovanović, pedijatar, dr Snežana Dejanović, specijalista higijene i dijetolog, i poznata mama Leontina Vukomanović, pevačica, kompozitor i tekstopisac, koja je govorila o iskustvima u sticanju pravilnih navika u ishrani svoje kćerke.

Konferencija je započela podacima da je svako 20. dete u Srbiji gojazno, kao i da je broj gojazne dece povećan deset puta u odnosu na 1975. godinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by رژیم درمانی#لاغری موضعی#تبریز (@dr.diet.behzad) on


Dr Snežana Dejanović je istakla da ishrana dece mora da obezbeđuje adekvatan energetski unos, da bude izbalansirana, raznovrsna, pravilno pripremljena i da se unosi u određenim vremenskim razmacima, dok je dr Jovanović naglasila da je svako dete ‘kosmos za sebe’ i da nema gotovih rešenja sa interneta, preuzimanja dijeta bez konsultacija sa lekarom. Ona je podvukla da se pravilne navike stvaraju još tokom dojenja i da se manifestuju u kasnijem uzrastu.

Pročitajte još:

Temu “Sticanje pravilnih navika u ishrani” otvorila ja Leontina. Ona je naglasila da su jutarnji doručak, odlazak sa detetom na pijacu i omogućavanje detetu da proba različite mirise i ukuse hrane osnov u sticanju pravilnih navika iz njenog iskustva. Doktorke su se složile sa ovom ocenom i predložile namirnice za izbalansirani doručak za decu.

Inicijalno zamišljena kao karavan koji bi obilazio gradove širom Srbije, informisao roditelje, decu i zaposlene u školama o načelima pravilne ishrane, Biser Nutri Akademija je usled koronavirusa održana online. Od septembra po planu i u skladu sa propisanim merama Biser Nutri Akademija nastavlja da se održava u gradovima širom Srbije.

Program Akademije je baziran na Pravilniku o ishrani dece u predškolskim i školskim ustanovama koji je usvojen prošle godine, a izradilo ga je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Batutom. Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram