11 razloga zašto su deca iz Azije najzdravija na svetu

Škola u Japanu
Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Nekoliko studija je pokazalo da su deca iz Azije najzdravija na svetu. Koje njihove navike bismo mogli da uvrstimo u svakodnevicu naših mališana?

Mnoge azijske zemlje su uvrstile određene norme u život dece zahvaljujući kojim su zdravija od svojih vršnjaka. Sajt Bright Side je izdvojio neke od njih.

Ne daju deci da čitaju iz velike blizine

U dosta kineskih škola na primer, su postavljene prepreke koje pomažu klincima da ostanu zdravi. Čitanje sa očima preblizu knjizi šteti vidu, pa su na stolove u školama instalirane šipke koje to onemogućavaju i pomažu da deca održe pravilno držanje.

Vežbe za oči

View this post on Instagram

#眼保健操

A post shared by mermermer?? (@zzzmermerzzz) on

U kineskim osnovnim i srednjim školama učenici moraju da rade vežbe za oči koje poboljšavaju cirkulaciju i opuštaju očne mišiće. Vežbe se sastoje od šest serija koje obuhvataju trljanje različitih zona očiju, a rade se dva puta dnevno.

Testovi se rade napolju

Praksa pisanja testova napolju ima za cilj da učenici ne varaju tokom rada, jer nastavnici mogu da ih udalje jedne od drugih što nije izvoljivo u učionici.

Pročitajte još:

To nije sve, jer postoje i zdravstvene prednosti – osim što su na svežem vazduhu i na suncu, boravak napolju smanjuje nivo stresa kod dece.

Nose maske

U Japanu gomila ljudi nosi maske i to je najnormalnija navika. Isto se odnosi i na decu.

Lajv striming časovi

Kada zbog vremena postane nesigurno da se ide u školu, neki kineski nastavnici drže časove onlajn, ali ne snimaju unapred lekcije već se uključuju lajv. Tako deca ne propuštaju ništa ni kada je loše vreme. Onlajn nastava pomaže i klincima koji žive dalje od škole i kojima je otežan dolazak do škole.

Male porcije

Ručak u školama u Japanu ima za cilj da deca ne budu gladna, ali ti obroci uglavnom nemaju glavno jelo. Porcije su male i u njima su riba, povrće, riba, meso, a namirnice su lokalno uzgajane.

Boravak napolju

U Južnoj Koreji je sve popularnije planinarenje i kampovanje. Čak su i oni koji žive u gradovima počeli sve češće da borave u prirodi i tako se čuva mentalno zdravlje odraslih, ali i dece.

Peške do škole

U mnogim azijskim zemljama deca hodaju do škola umesto da se voze autobusom, posebno u urbanim zonama.

Kontrolisano korišćenje interneta

Vlada u Južnoj Koreji je čak uvela zakone koji sprečavaju decu od mlađu od 16 godina da posle ponoći koriste internet. Širom zemlje su nikli i kampovi u kojim se mladi rehabilituju od zavisnosti od interneta.

Deci se daje veća odgovornost

U Japanu je normalno da deca samostalno obavljaju brojne aktivnosti. Očekuje se da će sama doći u školu, obavljati kućne poslove, a pomažu i da se učionice očiste. Na taj način uče da budu nezavisna i odgovorna i da se bolje brinu o sebi.

Zdravi obroci

Mnoge azijske zemlje nalaze različite načine koji pomažu da obroci za decu budu što zdraviji. U Japanu povrće je glavno jelo u obroku, a mnogo manje se jedu meso, mlečni proizvodi i šećer. Supa je isto obevazna na stolu, a u Kini se mnogo koriste i godži bobice, limunkse trave, đumbir. Deca piju i čaj umesto sokova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram