U Kragujevcu sagrađena kuća koja nema račun za struju i vodu

kuća računi
Foto: Nikola Vrućinić

Ova kuća B energetskog razreda potpuno je nezavisna od komunalne infrastrukture jer ima svoju solarnu elektranu i arterski bunar.

Graditi brzo, efikasno i ekološki održivo imperativ su današnjeg tržišta. Na smanjenju CO2 se sve više i više insistira. Energetski efikasne kuće već se godinama grade svuda po svetu. Međutim, u Srbiji taj princip gradnje nešto manje zastupljen, pišu na sajtu Gradnja.rs. Dobrim delom, kuće kod nas se grade na „starinski način“. Gradi se sporo i energetski neefikasno.

Foto: Nikola Vrućinić

Jedna građevinska kompanija iz Kragujevca menja široko rasprostranjeno uverenje da su energetski efikasni objekti skupi, da je njihova izgradnja komplikovana i da dugo traje. Reč je o jednom primeru dobre prakse, što je za naše uslove redak slučaj.

Foto: Nikola Vrućinić

Kuća je prizemna i pravilnih pravougaonih volumena. Za razliku od drugih kuća u susedstvu, ima ravan krov sa 50 godina garancije koji se aktivno koristi. Po mnogo čemu ova kuća iskače u odnosu na svoje okruženje, a podignuta je za svega 54 dana.

Iako kompaktna i na prvi pogled zatvorena, kuća se ka dvorištu otvara pomoću velikih prozora laminiranog sigurnosnog stakla. No, ono što je posebno i nesvakidašnje u vezi ove kuće nije njen izgled već njena funkcionalnost i energetska efikasnost, te velika samostalnost.

Foto: Nikola Vrućinić

Mašina za uštedu energije

„Kuća je totalno nezavisna od svih javnih komunalnih preduzeća. Poseduje svoju solarnu elektranu, arterski bunar za napajanje vodom, postrojenje za preradu i omekšavanje vode iz bunara i bio jamu za filtriranje kompletne vode iz domaćinstva koja se kasnije koristi za zalivanje zelenog krova i površina oko objekta“, kaže Nikola Vrućinić iz firme koja je zidala kuću.

„Hoćemo da pokažemo da je ovaj koncept održiv i da se ovo i te kako isplati. Čak ćemo uraditi i proračun koliko se ti sistemi svi isplate i da imate kuću bez troškova i opterećenja od komunalija, dažbina svaki mesec“, navodi investitor iz Kragujevca.

Može se reći da je ova kuća mašina za uštedu energije.

Konstruktivni sklop

Konstruktivni sistem kuće se sastoji od blokova koji su se koristili kao fasadni i noseći zidovi, te betonskih stubova i greda livenih na licu mesta. Radi efikasnosti gradnje korišćena je bela tavanica, a koja na jednostavan način i sa izuzetnim termičkim svojstvima rešava pitanje izvođenja međuspratnih i krovnih konstrukcija. S druge strane, skoro svi unutrašnji zidovi su suvo-montažni i izvedeni kao lake gips-kartonske pregrade.

Foto: Nikola Vrućinić

Ceo proces izgradnje kuće sniman i dokumentovan. Korisnici na taj način imaju uvid u složenost i obim radova prilikom izgradnje – od zemljanih radova i izlivanja temelja, do zidanja i završnih zanatskih radova u enterijeru.

Primena energetski efikasnih materijala nije strana domaćem tržištu, ali njihova primena nije dovoljno zastupljena. Već je poznato da se upotrebom takvih sistema dobijaju značajne uštede u gradnji, visok stepen termoizolacije, prirodno i zdravo okruženje za život. Samoodrživa kuća u Kragujevcu te tvrdnje dokazuje i u praksi.

Foto: Nikola Vrućinić

Kao takva, ona klijentima, arhitektama i izvođačima služi kao dobar pokazni primer da je energetski efikasna i samoodrživa gradnja porodičnih kuća u Srbiji moguća.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE