Šta otkriva obrazac za razvod braka kod Srba

razvod
Foto: Shutterstock

Koja godina braka je najrizičnija, odnosno posle koliko vremena provedenog zajedno kod Srba dođe vreme za razvod? I ko u tom slučaju češće podnosi tužbu, žena ili muž?

Broj onih koji u Srbiji odluče da stave tačku na ljubav i odluče se na razvod ima i te kako mnogo. U našoj zemlji je u 2020. godini razvedeno čak 8.687 brakova, s tim što je to ipak za oko 20 odsto manje u odnosu na prethodnu 2019. godinu.

S jedne strane, moguće je da smo u pandemiji naučili da se bolje slažemo i budemo tolerantniji s partnerom, moguće je da smo iz svega što nas je snašlo shvatili važnost porodice. Ali moguće je i da su nam institucije bile dalje nego inače, a i da nam je od zahteva za razvod braka preča bila briga o zdravlju.

U svakom slučaju, podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da broj razvedenih brakova u našoj zemlji na 1.000 stanovnika iznosi 1,3.

razvod
Foto: Republički zavod za statistiku

Brojke nam govore i da muškarci i žene u našoj zemlji sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i odluče na razvod.

razvod
Foto: Republički zavod za statistiku

Na osnovu obrasca koji treba da popune svi oni koji više ne veruju u ono i u dobru i u zlu kažu da prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 44,5 godina, a za žene 41,0 godina.

Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine – muškarci su najčešće stariji od žena posmatrajući i zaključene i razvedene brakove.

Razvod u baksuznoj 13. godini

Zanimljivo je i to što brojke otkrivaju koja je to godina braka ključna, tj. kad dolazi najveća kriza, vreme da se svedu računi i preseče.

Ispostavlja se da prosečno trajanje razvedenog braka u 2020. godini 13,6 godina. Tada se otprilike skupi sve ono što nije bilo dobro, ispliva na videlo svaka svađa i različitost, pa dođe trenutak za razvod.

A ko tada inicira taj konačni razlaz?

Podaci Zavoda za statistiku za 2016. i 2017. godinu kažu da je u 28,2, odnosno u 25,2 odsto slučajeva tužbu za razvod braka podnela žena, a muž ređe – u 18, odnosno u 16,5 odsto slučajeva.

U ostalim slučajevima, što je najveći procenat, razvod braka je bio sporazuman.

I prethodne tri godine, 2018, 2019 i 2020, žene su češće nego muškarci podnosile tužbe za razvod braka, s tim što je najviše razvoda bilo ponovo – sporazumno.

Takođe, najveći broj razvedenih brakova čine brakovi s decom – 4 636, a najčešći su razvedeni brakovi sa jednim detetom (52,8%).

Nakon razvoda, izdržavana deca najčešće su dodeljena ženi, i to u skoro 70 odsto slučajeva.

Najviše razvoda na Savskom vencu

Interesantno je i da se na severu naše zemlje ljudi nešto više razvode nego na jugu.

Tako je, recimo, beogradska opština Savski Venac na neslavnom prvom mestu sa najviše razvoda u Srbiji za prethodnu godinu – 3,4 razvoda na 1.000 stanovnika.

Na drugom mestu je Bačka Topola sa 3,1, dok je Bečej na trećem mestu sa 2,7 razvoda u prošloj godini na 1.000 stanovnika.

Sledi Subotica sa 2,4 razvoda na 1.000 ljudi, pa beogradske opštine Vračar i Stari grad, kao i opština Kanjiža u Vojvodini i niška Medijana – sa po 2,2 razvoda na 1.000 stanovnika.

S druge strane, najmanje razvoda ima u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, dok u pojedinim mestima u Srbiji razvoda skoro da nema.

Polje za broj razvedenih brakova u prošloj godini u mestu Žitorađa – stoji prazno.

Takođe, najmanje razvoda u prošloj godini – 0,1 na 1.000 stanovnika – bilo je u Bosilegradu, Topoli. Ćićevcu i Priboju.

U tim opštinama ili baš cveta ljubav ili se problemi po onom starom jednostavno – guraju pod tepih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Istorijat ljubljenja