Najprostija fizička aktivnost koja topi 500 kalorija na sat

Fitnes i ishrana 12. sep 202108:17 > 13. sep 2021 10:12
trčanje kalorije
Foto: AG News / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

I pilates, i odbojka, i plivanje, bilo koja fizička aktivnost pravi je izbor. Ipak, u svemu se izdvaja trčanje koje je najjednostavnije, a uz koje ćete znatno popraviti zdravlje, ali i sagoreti prilično kalorija. Prave savete za trkače početnike daje fitnes trener Nikola Krgić.

500 kalorija na sat

„Faktori koji utiču na to koliko ćete sagoreti kalorija su vaša težina i vreme koje trčite. Prosek je 500 kalorija za sat vremena“, kaže naš sagovornik.

On savetuje i koliko puta nedeljno treba trčati da bi sve imalo efekta kod skidanja salceta.

„Trčanje tri do četiri puta nedeljno može biti dobar način da sagorite dovoljno kalorija, što će dovesti do gubitka težine. A ako kombinujete trčanje sa treningom snage, imaćete odlične rezultate. Pritom, pošto trčanje aktivira trećinu mišićne mase, pretežno mišiće nogu, pomoći će vam da se zategnete, a takođe je jako dobro i za naš kardiovaskularni sistem“, kaže fitnes trener Nikola Krgić.

On se osvrnuo i na uvreženo mišljenje da je trčanje ujutru na prazan stomak dobro jer se tako dodatno troši još kalorija.

„Smatram da to nije dobro jer sva istraživanja pokazuju da u tom slučaju nema značajne razlike, tj. da ne gubimo nešto posebno više masnoća“, kaže Nikola i dodaje da trčanje ujutru svakako jeste dobra ideja jer ćemo potom celog dana biti puni elana i bolje ćemo obavljati sve obaveze.

On ističe i da je trčanje privlačno jer vam ne treba nikakvo predznanje u motorici, ne košta skoro ništa i možete ga raditi bilo gde i u bilo koje doba dana.

I čim pustite korak, znajte da će vam se raspoloženje znatno popraviti, bolje ćete spavati, a i tako ćete čuvati zdravlje srca, pluća i uopšte kardiovaskularnog sistema.

Brojna istraživanja pokazuju da oni koji trče duže žive i u duplo su manjem riziku od smrti zbog srčanih bolesti nego onio koji ne trče.

Krenite lagano

Trener Nikola Krgić otkriva šta je važno znati pre nego što rešite da redovno trčite.

„Ako biste da trčanjem skinete kilograme, a gojazniji ste, znajte da je potrebno vreme. Za početka je dobro da prvo počnete da lagano šetate nešto više od pola sata kontinuirano, pa da onda polako pređete na brzi hod, ali i da uz to počnete da radite vežbe snage.“

Naš sagovornik napominje da višak kilograma može da optereti zglobove dok trčite jer svaki kilogram viška predstavlja nekoliko kilograma opterećenja za vaše zglobove, pa je moguće da je to uzrok ako vas bole kolena.

„Kod onih koji nemaju problema sa viškom kilograma, a tek kreću s trčanjem, to treba da ide u nekoliko faza. Prvo se treba zagrejati, a najbolje za to su vežbe oblikovanja. Druga faza je trčanje u tempu koji vam odgovara, a treća faza podrazumeva da lagano usporite i pređete u hod. Poslednja faza treba da bude istezanje koje nikako ne treba zaboraviti.“

Za kraj naš sagovornik dodaje da tokom i posle trčanja treba unositi dovoljno vode, ali i da pre svega treba odabrati dobru udobnu obuću da bi sve išlo kako treba i da ne biste imali bolove.

„U ovo doba kada se skoro i ne krećemo, već samo sedimo i pod stresom smo, ne treba verovati onima koji kažu da trčanje nije dobro za zglobove – nije dobro ni za šta ako samo sedite“, zaključuje naš sagovornik i napominje da, ako imate neku hroničnu ili trenutnu tegobu, obavezno pre svega konsultujete svog lekara.

***