Koliko kalorija sagoriš dok voziš bajs

Alesandra Ambrozio
Alesandra Ambrozio; Foto: BG004/Bauergriffin.com / Splash / Profimedia

Leto je idealno godišnje doba za one koji bi da se razdrmaju jer možemo i da plivamo, i da trčimo, i da vozimo bajs, i da planinarimo. Koliko kalorija se gubi tokom vožnje bicikla i koji deo tela se uz ovu letnju fizičku aktivnost najbolje oblikuje, za Zadovoljna.rs govori fitnes trener Nikola Krgić.

Nije tajna da put do vitke linije vodi preko zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Zato treba iskoristiti lepe dane, posebno za vožnju bicikla, jer ćete uživati dok se masne naslage tope.

„Vožnja bicikla je sjajan rekreativni letnji sport koji vam može pomoći da sagorite kalorije. To je odličan izbor ako imate višak kilograma. Istina je da ćete manje kalorija toršiti nego kod trčanja, ali nećete imati veliko opterećenje na zglobove, pa tako smanjujete rizik od povrede“, kaže za Zadovoljnu trener Nikola Krgić.

300 kalorija za sat vremena

On napominje da broj kalorija koji ćete trošiti vožnjom bicikla zavisi od više faktora, a to su brzina vožnje, teren, vreme, vaša težina.

„Osobe koje imaju veću telesnu težinu sagoreće više kalorija tokom bilo koje vežbe. Pritom, približna potrošnja kalorija za osobu od 80 kg je 300 kcal i više za sat vremena.“

Naš sagovornik ističe da je redovna vožnja bicikla jedan od načina da smanjite rizik od zdravstvenih problema povezanih sa današnjim načinom života.

„Potrebno je samo dva do četiri sata nedeljno da biste postigli opšte poboljšanje svog zdravlja. A što se tiče oblikovanja tela, vožnja bicikla je dobar trening za vaše noge. Uključuje velike mišićne grupe, ali najviše aktivira mišiće nogu, pa će vam pomoći da zategnete noge i uđete u aerobnu kondiciju.“

I biciklizam je super rešenje za celulit.

„Vaš životni stil igra ključnu ulogu u stvaranju celulita. Zato je dobra ideja da izaberete vožnju bicikla jer ta aktivnost pretežno aktivira noge, podstiče cirkulaciju u nogama, a to je veoma efikasno u prevenciji i borbi protiv celulita.“

Kako kaže Nikola Krgić, za razliku od nekih sportova, biciklizam ne zahteva visok nivo fizičke veštine – ko jednom savlada vožnju bajsa nikad je ne zaboravi, a i jeftino je, zabavno i dobro za životnu sredinu.

„Ako vam je cilj da vodite zdraviji život, da smršate i zategnete se, vožnja bicikla će vam bez sumnje pomoći. Ali ne zaboravite da je uslov i da je kombinujete sa zdravom ishranom.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Vremenska posna dijeta