Najmoćniji prirodni probiotici – puni su vitamina i čiste creva kao tuš

Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Zdravlju creva možete pomoći ukusnim namirnicama koje su prirodni probiotici.

Probiotici se svrstavaju u dobre bakterije jer pomažu organizmu da bude zdrav, a nisu samo neophodni za normalnu probavu nego i za naše celokupno zdravlje.

Povezani su sa smanjenjem depresije, boljim zdravljem srca, jačanjem imunog sistema i poboljšanjem izgleda kože. Probiotici poboljšavaju funkcionisanje metabolizma što može sprečiti niz zdravstvenih problema kao što su gojaznost i dijabetes.

Ako želite da unesete više probiotika u svoj organizam, uvrstite ove namirnice u svoju svakodnevnu ishranu.

Jogurt

jogurt
Jogurt; Foto: Zoey / ImageSource / Profimedia

Jogurt nastaje procesom fermentacije mleka. Fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta često sadrže manje laktoze od punomasnog mleka i bolji su za one koji nisu tolerantni na laktozu. Jogurt je dobra opcija jer ga je lako pronaći, možete kupiti bilo koji ukus koji vam prija i možete ga jesti bez pripreme.

Kiseli krastavci

Mnogi nisu upoznati s činjenicom da kiseli krastavci sadrže probiotike. Međutim morate biti sigurni da kupujete fermentisane kisele krastavce.

Slana voda u koju su stavljeni krastavci ne zaustavlja rast zdravih mikroorganizama tokom fermentacije kao što je slučaj sa sirćetom. Ipak, imajte na umu da kiseli krastavci u teglicama imaju visok sadržaj natrijuma.

Kefir

Kefir je fermentisano mleko napravljeno od kefirnog zrna. U kravlje ili kozje mleko dodaje se kefir. Mešavina se ostavi da fermentiše oko jedan dan, a zatim se mleko filtrira iz zrna čime se dobija napitak od kefira. Dobijeni napitak je moćan probiotik koji sadrži više probiotika nego jogurt.

Jabukovo sirće

jabukovo sirće
Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Jabukovo sirće je dvostruko fermentisani sok od jabuke. Godinama se koristi kao pomoć pri mršavljenju jer ima prirodne probiotike iz procesa fermentacije. Ukus mu je intenzivan pa ako ne volite da ga uzimate direktno, dodajte ga u salatu ili u marinadu.

Sir

Određene vrste sireva mogu biti sjajan izvor probiotika. Stariji sirevi uključujući gaudu, čedar, edam, ali i mlađi sirevi imaju probiotike.

Zimnica

Zimnica od povrća, a pre svega kiselog kupusa štiti i jača imunitet. Posebno je hranljiva jer prolazi kroz proces fermentacije. Bogata je i hranjivim stvarima kao što su kalcijum, kalijum i magnezijum, ali i vitamin C. Kiseli kupus je dobar za probavu, a preporučuje se osobama koje koriste antibiotike kako bi vratili crevnu floru u ravnotežu.
***

Bonus video: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram