Koje kombinacije hrane nisu dobre za vašu probavu: Mleko i voće mogu izazvati nevolje

Foto: Shutterstock

Kako bi jelo učinili ukusnijim i drugačijim najčešće mešamo nekoliko različitih namirnica, međutim, postoje neke kombinacije koje se ne preporučuju jer su vreme i uslovi potrebni za njihovu pojedinačnu probavu različiti.

Loše kombinacije hrane mogu dovesti do bolova u stomaku, nadimanja, umora, gasova i nelagode. Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate.

Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebali mešati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlekom koje mogu naštetiti vašoj probavi.

Dve visokoproteinske namirnice

Jaja i suvo meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbegavati ovu kombinaciju. Ove dve namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso, piše Klix.ba.

Citrusno voće i mleko

Mleku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mleko i limun ili bilo koje citrusno voće, mleko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da probave laktozu prisutnu u mleku.

Mleko i banana

Kombinacija mleka i banane je teška i potrebno joj je dosta vremena za varenje. Dok se hrana vari, osetićete umor. Ako volite da pijete mlečne šejkove od banane, dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića u prahu kako biste poboljšali probavu.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne probavi, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte izbeći da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa Coca-Colom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje. Trebali biste izbegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može uzrokovati nelagodu i bol u stomaku.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram