Koliko su bitni probiotici u svakodnevnoj ishrani?

Fitnes i ishrana 28. dec 202112:51 > 12:55
Probiotici
Foto: Arturs Budkevics / Alamy / Alamy / Profimedia

Probiotici su živi mikroorganizmi, kao što su sojevi bakterija, koji u adekvatnim količinama imajukoristi po zdravlje čoveka. Mogu se razviti i uzgajati u laboratoriji i staviti u pilule, prah ili druge proizvode. Takođe se prirodno javljaju u nekim fermentisanim namirnicama i pićima. Kada su probiotici prisutni u vašim crevima, oni se ponašaju kao mirovnjaci pomažući da se uspostavi red. Naučnici su otkrili da upotreba probiotika za popravljanje ravnoteže bakterija u crevima može ponuditi novi način održavanja zdravlja ljudi.

Kako se probiotici ponašaju u organizmu?

Oni se privremeno nastanjuju u vašim crevima. Probiotici se ne useljavaju trajno, jer morate da nastavite sa njihovim konzumiranjem da bi se dobila maksimalna korist. Potrebno je oko pet dana svakodnevnog unosa kako bi probiotici postali prisutni u organizmu, jer oni istražuju okolinu. Probiotici su pametni. Neki od onih pomažu kod dijareje, a drugi kod zatvora.

Oni poboljšavaju barijeru creva. Probiotici pooštravaju vezu između ćelija i mogu stimulisati proizvodnju sluzi, podupirući barijeru i otežavajući problematičnim bubama da izazovu pustoš. Oni čiste sluz i izgladnjuju patogene. Pošto se takmiče sa lošim momcima za hranu, probiotici drže pod kontrolom štetne bakterije tako što im otežavaju napredovanje.

Suplementi za jačanje imuniteta

Sa pojavom koronavirusa, ljudi nastoje da ojačaju svoj imuni sistem. Imuni sistem je zamršena mreža jedinica koje deluju zajedno u borbi protiv osvajača, u ovom slučaju bakterija, virusa i drugih „neprijatelja“. Pošto je to sistem sa više delova, a ne iz jedne jedinice, tehnički se ne može pojačati.

Međutim, može se ojačati da efikasno radi u cilju borbe protiv bolesti. Iako ne postoje tačno određeni lekovi protiv COVID-a ili suplementi za jačanje imuniteta koji mogu da izleče ili spreče koronavirus, postoje koraci koje možete preduzeti da biste svoj imunitet učinili što jačom.

Naučna istraživanja pokazuju da je poželjno korišćenje suplemenata u umerenim količinama kako bi imunološki sistem funkcionisao na najbolji mogući način. Zato ne čekajte ni trenutak, već potražite u apotekama suplemente za jačanje imuniteta.

Vitamini, minerali i probiotici

Vitamin C može pomoći u prevenciji virusnih, bakterijskih i drugih infekcija tako što skraćuje trajanje prehlade i deluje kao prirodni antihistaminik i antiinflamatorno. Vitamin D je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka koji jačaju imuni sistem i koji mogu smanjiti rizik od prehlade i gripa i treba ga redovno uzimati.

Vitamin A, kada se koristi kratkoročno, može pomoći u borbi protiv infekcija, posebno kod respiratornih infekcija. Cink može pomoći u smanjenju broja infekcija i trajanja obične prehlade kada se uzima u roku od 24 sata od početka.

Selen je ključni nutrijent za imunološku funkciju i lako se dobija iz hrane poput brazilskog oraha. Selen je takođe antioksidans koji jača odbranu organizma od bakterija, virusa i ćelija raka. Sirovi med je dobar za ublažavanje manjih bolova i zapaljenja sluzokože, poput nosa i usta, i ima antioksidativna svojstva i neka mikrobna dejstva, pomaže kod kašlja i upale grla i može se dodati u čaj ili toplu vodu sa limunom.

Beli luk, svež, stari ekstrakt i dodaci belog luka, mogu da smanje ozbiljnost gornjih virusnih respiratornih infekcija i deluju u prevenciji virusnih infekcija obične prehlade. Probiotici sadrže „dobre bakterije“ koje podržavaju zdravlje creva i utiču na funkciju i regulaciju imunog sistema. Takođe mogu smanjiti broj respiratornih infekcija, posebno kod dece.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram