Srpska nutricionistkinja otkriva šta je ubedljivo najgori doručak, a 80% Srbije baš to jede

doručak
Foto:Shutterstock/Privatna arhiva

U ove izuzetno nezdrave opcije za doručak spadaju i neke za koje mislimo da su odlična ideja, a u stvari nisu.

Slavica Stojanović je nutricionistkinja koja se nekad borila sa gojaznošću. Njoj je jedna ključna navika pomogla da se zauvek reši viška kilograma, a baš sa tom navikom mnogi u Srbiji greše.

U pitanju je doručak.

Slavica je nedavno na Instagramu navela koje su to najgore moguće opcije za doručak i ispostavlja se da većina nas baš to radi.

Taj loš izbor prema Slavičinom mišljenju izgleda ovako:

samo kafa

brza hrana

instant ovsene kaše

peciva

slatkiši

samo voće

preskakanje doručka

„Po jutru se dan poznaje, ali i po doručku. Ukoliko počnete dan kvalitetnim obrokom, koji sadrži proteine, zdrave masti i složene ugljene hidrate, manja je šansa da ćete imati napade gladi i potrebe za slatkišima tokom dana. Ovo su neki od primera doručka koji nisu poželjni kod zdrave i izbalansirane ishrane. Takođe, loš izbor je i izbegavanje doručka”, kaže nutricionistkinja Slavica Stojanović.

Problem je što većina nas bira baš nešto tako za početak dana. Uostalom, razmislite šta ste doručkovali samo u protekloj sedmici i verovatno ćete primetiti makar jednu stavku sa ovog spiska. A posebno zabrinjava što su tu neke opcije za koje mnogi misle da su zdrave, poput ovsene kaše i voća. Ali kupovne kaše često su prepune dodatog šećera, a samo voće kao prvi obrok takođe nije najbolja opcija zbog mogućeg naglog skoka šećera u krvi.

Slavica Stojanović je uspela da tokom studija reši svoj problem s kilogramima baš jer je pazila šta jede ujutru.

„Ispijanje kafe na prazan stomak i prvi obrok u danu u popodnevnim časovima zamenila sam hranljivim i kvalitetnim doručkom u prvih sat-dva sata po ustajanju.“

Slavica je ranije za Zadovoljna.rs ispričala kako izgleda taj njen kvalitetan doručak koji joj je i danas omiljen obrok.

„Ono što najčešće doručkujem su jaja, nekada uz dodatak povrća – paprike, tikvice, pečurke, zatim, domaće pečenice ili pršute, uz obaveznu porciju sveže salate sa maslinovim uljem i limunovim sokom ili jabukovim sirćetom, hleba od celog zrna… Zato savetujem svima koji nemaju naviku da doručkuju, a žele da žive zdravije i koriguju telesnu težinu – neka vam zdrav kvalitetan doručak bude obaveza. To je mala promena, ali donosi velike benefite.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram