Recept koji će vam svi tražiti.
Ovo vreme idealno je za spremanje sarme od kiselog kupusa, a pred vama je recept koji će vas sigurno oduševiti. Redovan su izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci:
2 manje ili 1 veća glavica kiselog kupusa
2 šoljice pirinča
500 g mešanog mlevenog mesa
malo suvih rebara
malo suve slanine
2 srednje glavice crnog luka
ulje
1 jaje
so
biber
vegeta
aleva paprika
Priprema:
Odvojte listove kupusa i držite ih u vodi oko 10 minuta, a zatim skinite zadebljanja sa listova.
Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte malo iseckane slanine, a zatim mleveno meso. Pri kraju dodajte pirinač, malo soli, vegete, mlevenog bibera i aleve paprike. Kada se smesa ohladi, umutite jaje i sve dobro izmešajte. Listove kupusa punite tim nadevom i uvijajte sarme.
U veliku duboku šerpu sipajte ulje i stavite listove kupusa da pokriju dno, pa ređajte sarme u krug tako da u sredini suda ostane manji prazan prostor. Između sarmi stavljajte rebra i slaninu. Nalijte vodom, ali da sarme ne budu potpuno u njoj, i pokrijte listovima kupusa. Stavite na sarme manji poklopac (uži od šerpe), pa veći poklopac na šerpu i kuvajte da provri.
Nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi dok tečnost upola ne uvri i listovi kupusa ne budu meki.
Pri kraju kuvanja napravite zapršku od ulja, jedne ravne kašike brašna i malo aleve paprike. Time prelijte sarmu i još malo kuvajte.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: