Najbolje što možete da pojedete pred spavanje

Banane pred spavanje
Banane pred spavanje; Foto: - / Panthermedia / Profimedia

Banane pomažu kod lučenja serotonina, toplo mleko je umirujuće za celo telo, orašasti plodovi sadrže triptofan koji podstiče melatonin, a sok od višnje osiguraće bolji san bolje od čaše vina.

“Postoje istraživanja koja su dokazala da namirnice koje sadrže triptofan mogu da pomognu organizmu da lakše utone u san jer je reč o aminokiselini koja pomaže proizvodnju serotonina. To su, između ostalog, meso (govedina, jagnjetina, ćuretina i piletina), riba (losos, bakalar, sardela, tuna), mleko i jaja, ali i krompir, sočivo, pasulj, grašak, spanać, zelje, karfiol, boranija i salata, a od voća banane. Zato je pre spavanja dobro popiti čašu toplog mleka, ili – ako osećate glad – pojesti jednu bananu”, kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat za 24sata.hr.

Dodaje da su istraživanja pokazala da i crveno voće, poput jagoda, trešanja i višanja, sadrži visok udeo triptofana, pa bi, umesto čaše vina, pre spavanja bolje legla čaša soka od višanja.

Pročitajte još:

“Na mehanizam uspavljivanja dobro deluju i složeni ugljeni hidrati, pa je u večernji obrok dobro uključiti i celovite žitarice, na primer hleb od ražanog brašna, smeđi pirinač, ili zobenu kašu kao prilog uz obrok. Poželjne su i suncokretove, lanene i bundevine semenke, kao i orašasti plodovi (orasi i bademi) jer takođe sadrže triptofan i podstiču proizvodnju melatonina, hormona koji deluje uspavljujuće”.

Taj hormon inače u normalnim uslovima luči epifiza kad počne da pada mrak, da bismo prirodno počeli da se pripremamo za san, ali u savremenim uslovima života naš organizam to sve teže prepoznaje. Zato je dobro voditi računa da i unosom hrane ‘pomognemo’ proizvodnju tog hormona, ističe nutricionistkinja.

U tome će, napominje, biti korisne i sve namirnice koje sadrže dosta vitamina B grupe (uz već spomenuto mlijeko i sir, piletinu i ćuretinu, tu su spanać, šargarepa i leblebije), kao i one bogate magnezijumom (uz banane i orašaste plodove, tu su značajni brokoli i grašak, ali i tofu), jer deluju opuštajuće na mišiće i živce.

Najbolja hrana za pre spavanja

Banane – pomažu kod lučenja serotonina.

Mleko – toplo mleko je umirujuće za celo telo.

Orašasti plodovi – sadrže triptofan, koji podstiče melatonin.

Sok od višnje – umesto čaše vina osiguraće bolji san.

Jaja – bogata su aminokiselinom triptofanom.

Čaj od kamilice ili komorača.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram