Najbolja vežba za lepo držanje

vežbanje
Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li biste želeli da još više ojačate svoje trbušne mišiće? Počnite da radite vežbu plank na drugačiji način.

Vežba nije prečica, ali ako se malo potrudite i tako radite, razlika će biti očigledna. Vežba u kojoj držite telo u položaju daske je postala toliko popularna zato što zahvaljujući njoj jačaju mišići stomaka koji, između ostalog, obezbeđuju stabilnost, pravilno držanje i štite kičmu od povreda, piše City Magazine.

A sve ovo su veoma dobri razlozi da imate jak stomak (u bukvalnom smislu). Pravilno izvođenje vežbe plank jača mišiće leđa, trbušne mišiće i ramena.

Inače, vežba izgleda prilično jednostavno. Sve što treba da uradimo je da držimo telo u pravoj liniji sa osloncem u četiri tačke, na prstima i na laktovima. Ovo je jedna verzija vežbe. Da bismo to mogli da uradimo, potrebno je da zategnemo praktično sve mišiće u telu.

Kada dođete u formu da možete da izdržite u tom položaju minut ili dva, evo još jedne verzije vežbe daske:

Vaš zadatak ostaje isti – držite svoje telo u pravoj liniji od glave do pete sa četiri tačke oslonca. Laktovi su u položaju ispod ramena. Ali umesto da samo zadržite položaj, stisnite mišiće zadnjice i istovremeno povucite laktove i stopala prema centru tela (naravno da ih ne pomerate baš, već samo zategnete sve mišiće). Osetićete da mišići tela na taj način rade mnogo jače.

Vežbu možete izvesti i na sledeći način:

Stavite se u položaj daske, zadržite pet sekundi kao i obično, a zatim počnite da vučete laktove i stopala ka centru tela. Dakle, 5 do 10 sekundi. Otpustite i ponovite nakon 5 sekundi. Uradite ovo 4 do 5 puta.

Ipak, budite oprezni. Ako su vam mišići kora slabi, tek ste počeli da vežbate, ako imate problema sa leđima ili niste sigurni da li vežbu izvodite pravilno, prvo se konsultujte sa stručnjakom.

BONUS VIDEO: Joga vežbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram