Napokon imamo odgovor.
Konzumacija sirovog meda iz jednog cvetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i sniziti nivo holesterola ako se uzima u kontekstu zdrave ishrane, pokazala je nedavna studija objavljena u Nutrition Reviews, piše Fox News, a prenosi Večernji.hr.
„Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da treba da počnete da jedete med ako trenutno izbegavate šećer, ovo se više odnosi na zamenu. Ako koristite konzumni šećer (konzumni šećer, odnosno saharoza je šećer koje organizam lako i brzo koristi), sirup ili neki drugi zaslađivač, zamena tih šećera za med može smanjiti kardio-metaboličke rizike“, rekao je Tausif Kan, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju i naučni saradnik prehrambenih nauka na Medicinskom fakultetu Temerty univerziteta u Torontu.
Naučnici iz Toronta proveli su sistematski pregled i meta-analizu 18 kliničkih ispitivanja koja su uključivala preko 1.100 učesnika, kako bi utvrdili uticaj meda na srce i metaboličke faktore rizika.
„U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja meda na ljudima, koja su proučavala metaboličke bolesti“, rekao je Kan.
Konzumacija meda bila je povezana s nižim nivoima glukoze u krvi, ukupnog holesterola i triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila „klinički vrlo mala“.
„Međutim, to pokazuje da nema štete u uzimanju meda, i da malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno“, pojasnio je.
Kan je primetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje ceđenje i filtriranje, a zatim zagrejavanje u kratkom vremenskom periodu, kako bi se smanjila vlaga i kvasac. To, kako kaže, omogućava lakšu manipulaciju medom, ali zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.
Preporučio je da ljudi razmotre dodavanje meda u svoju ishranu ako „uživaju u ukusu i žele da unesu raznolikost u celokupni hranljivi obrazac ishrane“.Takođe je napomenuo da bi ljudi mogli da eksperimentišu sa zamenom šećera medom, ali da treba da imaju u vidu da med ima slađi ukus, pa bi bile potrebne manje količine.
***
Bonus video: Mafini sa komadićima čokolade
Pratite nas i na društvenim mrežama: