Moćni napitak koji zovu „unutrašnji tuš“ jer čisti creva bolje od laksativa

Foto: Magdalena Iordache / Alamy / Alamy / Profimedia

Trend sa Interneta koji je zapravo dobar za vaše zdravlje.

Društvenim mrežama je zavladao trend koji se zove „unutrašnji tuš“. U pitanju je napitak od čia semenki koji ublažava zatvor. Mešavina koju preporučuje poznati nutricionista Deril Gufre sastoji se samo od vode, čia semenki i limunovog soka i on tvrdi da pomaže u poboljšanju zdravlja i varenja.

U video snimku na Instagramu koji govori o prednostima ovog napitka, Deril objašnjava da visok sadržaj omega-3 masnih kiselina u čia semenkama pomaže u smanjenju upale u crevima i unapređuje bolje zdravlje mozga. Semenke su bogate vlaknima i kada se namoče u vodi, pretvaraju se u gel koji je lako svarljiv a može i da pomogne u podmazivanju i hidrataciji sluznice creva i samim tim pomaže hrani da se lakše „kreće“. On upoređuje efekat sa prirodnim laksativom.

Recept za napitak

Foto: MAKI STUDIO / Alamy / Alamy / Profimedia

Jednostavno uzmite čašu vode, dodajte dve kašike čia semenki i promešajte da se sjedini. Ostavite mešavinu samo pet minuta, kako bi čia semenke dobile gelastu strukturu. Dodajte malo limuna i prstohvat himalajske soli i popijte.

Najbolje je popiti ga na prazan stomak, dakle najmanje 30 minuta pre jela Ili najmanje 90 minuta nakon što ste poslednji put jeli.

Dr Mark Bernštajn smatra da bi svaki sastojak unutrašnjeg tuša mogao da deluje u poboljšanju zdravlja creva.

Koje su prednosti pića za „unutrašnje tuširanje“?

„Čia semenke su odličan izvor vlakana. Ova vlakna su esencijalna komponenta vaše ishrane kako biste imali zdrava creva. Manje od 10 procenata populacije dobija dovoljno vlakana iz svoje ishrane“, kaže Bernštajn.

Koji su rizici?

Ako konzumirate previše ovog napitka, mogli biste osetiti bol i nelagodnost u stomaku, nadimanje i dijareju.

Ostali rizici uključuju opasnost od gušenja od gela od semena – zato pijte mešavinu u malim gutljajima, a ne sve odjednom kao što savetuju neki video snimci na društvenim mrežama. Izbegavajte ovaj napitak ako znate da ste alergični na orašaste plodove i semenke; razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što probate.

Drugi načini za prirodno izlečenje zatvora uključuju konzumiranje tamnog, lisnatog zelenila i puno voća, pijenje preporučene količine vode dnevno i bavljenje nekim oblikom vežbanja. Istezanje i masaža abdomena takođe mogu pomoći u poboljšanju simptoma.

***

Bonus video: Nega kože puževima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram