Mali trik da ti hodanje bude kao trening

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Svakodnevno hodanje odličan je saveznik svima onima kojima je zdravlje na prvom mestu. Čak i sitna svakodnevna kretanja, poput odlaska do radnje, u kombinaciji sa samo 20-ak minuta laganog vežbanja, smanjuju rizik od prerane smrti.

Naravno, hodanje nije samo tehnika kojom nastojite da produžite život. Ono je i odlična telesna aktivnost, oblik vežbanja koji vam može pomoći da postignete ciljeve koje imate kada su u pitanju kondicija i/ili gubitak telesne težine, piše Zadovoljna.hr.

Hodanje kao način gubitka telesne težine mnogima je jako privlačna opcija jer se radi o aktivnosti koja nije zahtevna. Dovoljno je kupiti patike i redovno ići u obližnji park, šumu ili jednostavno šetati po kraju. Mnogima je, zbog zdravstvenog stanja, hodanje puno bolja opcija od trčanja.

Pročitajte još:

A kako biste hodanjem ostvarili najbolji uspeh, naučnici s Harvarda sugerišu da je bitno na samom početku da uradite jednu ključnu stvar. Tajna uspeha leži, naime, u tome da treninge morate da prilagodite svojim fitnes ciljevima.

Na primer, ako vam je hodanje primarna aerobna aktivnost, onda morate da menjate intenzitet i brzinu. Ako želite da osnažite donji deo tela, osmislite načine kako hodanjem da gradite kvadricepse i listove. Ako planirate uspon na planinu ili odmor koji uključuje puno pešačenja, onda hodanje koristite za pojačavanje izdržljivosti.

Dakle, ako znate koji vam je cilj i ako treninge prilagodite postizanju tog cilja, rezultati će stizati, a vi ćete biti zadovoljni i motivisani za nastavak.

Ako ste potpuno novi u svetu hodanja, hodajte ujednačenim tempom 20-ak minuta nekoliko dana nedeljno. To je sjajan početak, a uskoro ćete, bez brige, hteti da šetnju podignete na viši nivo.

Ne zaboravite da svaki trening počnete i završite s petominutnim zagrevanjem i istezanjem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram