Pet trikova da hodanjem sagoriš 50 odsto više kalorija

Fitnes
Foto: AL BELLO / Getty images / Profimedia

Da biste hodanje koristili kao trening koji će vam pomoći da smršate, izgradite mišiće i nabijete kondiciju, ne morate svakodnevno da hodate kilometrima. Trik je u tome da izvučete maksimum i sagorite do 50 odsto kalorija više.

Hodajte uzbrdo

Pronađite bilo kakvu uzbrdicu, stepenice, tlo pod nagibom i sagorećete 50 odsto više kalorija nego da hodate po ravnom, piše Zadovoljna.hr. Ako vežbate na pokretnoj traci, krenite s nagibom od pet stepeni, a zatim povećajte do 7 ili 8, pri čemu ćete zaista osetiti pojačani intenzitet korišćenja mišića. Ako možete, izbegavajte držanje za rukohvate jer ćete u suprotnom smanjiti efekat hodanja.

Povećajte brzinu hodanja

Ukoliko uspete da hodate brzinom od oko 126 metara u minuti (oko 2 metra u sekundi), sagorećete jednaki broj kalorija po odhodanom kilometru kao da trčite.

Pročitajte još:

Hodajte radeći brzinske intervale – hodajte što brže možete 30 do 60 sekundi, a zatim 5 minuta hodajte umerenom brzinom. Tako ćete sprečiti zamor, a metabolizam će raditi ubrzano i dugo nakon što završite s hodanjem.

Koristite ruke

Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni i dok hodate, zamahujte rukama iz ramena. Neka taj pokret bude kratak – ako zamahnete rukama previše napred, nećete ih moći pomerati dovoljno brzo da sagorite maksimalnu količinu kalorija.

Kupite dobre patike

Za hodanje najbolje je izabrati obuću na predelu tabana obloženu mekanim uloškom, naročito u delu pete koji će pomoći u ublažavanju čestih udaraca o zemlju. Uz to, kada hodamo stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje pa se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste. To znači da su za hodanje najbolje patike čiji je središnji deo fleksibilan i koje omogućavaju takav pokret i pružaju oslonac luku stopala, odnosno tabana (deo stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan), gde je pritisak na stopala tokom hodanja najveći.

Koristite štapove za hodanje

Skandinavci već dugo znaju da su štapovi itekako korisno sredstvo za hodanje ako želimo učvrstiti mišiće i smršati, pa su neizostavno pomagalo pri njihovom slavnom nordijskom hodanju. Koriste se tako da se njima rade dinamični pokreti napred i nazad. Možda će vas drugi prolaznici gledati s čuđenjem, ali ćete sagoreti 20 do 45 odsto više kalorija nego da hodate bez štapova.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram