Ledeni vetar – voćni kolač koji se topi u ustima

Voćni kolač Foto: Anna Pustynnikova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo je kolač baš za sve sezone, zimi ga možete napraviti s bananama i kivijem, leti s jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem.

Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica tog divnog, kremastog kolača koji krase lagane kore, mirisni šlag od vanile i sočno voće, u zavisnosti od sezone, piše Zadovoljna.hr.

Ovo je stvarno kolač za sve sezone, zimi je odličan s bananama, kivijem, čak i kajsijama iz kompota, a leti s divnim, sočnim jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem.

Sastojci

Za kore:

9 belanaca
300 g šećera
prstohvat soli
1 kašika jabučnog sirćeta

Za šlag:

9 žumanaca
300 ml mleka
4 kašike šećera
4 kašike oštrog brašna
3 vanilina šećera
250 g maslaca

Ostalo:

voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline, i sl.)
500 ml slatke pavlake

Priprema

Razdvojite žumance od belancaca, pa belancima dodajte mali prstohvat soli i električnim mikserom ih izmiksajte u sneg. Na pola miksanja dodajte sirće i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti sneg.

Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite deo smese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 150 °C te pecite 60 minuta. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravougaonog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu od rerne koju ćete seći na tri dela.

Žumance izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mleka. Ostatak mleka stavite u lonac, dodajte smesu od jaja, sve dobro izmešajte pa skuvajte gust, sjajni šlag. Dobro ohladite pa u ohlađen dodajte penasto umućeni maslac i sve dobro izmiksajte.

U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku.

Ako ste pravili jednu veliku koru, isecite je po dužini na tri jednaka dela i složite kolač: na prvu koru nanesite deo šlaga, složite voće pa premažite slatkom pavlakom. Ponovite isto i s ostale dve kore pa celi kolač premažite preostalom pavlakom i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste pravili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filujte na isti način i ukrasite voćem.

Prijatno!

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram