Lažna žitarica koju Jelena Đoković stalno jede ubrzava metabolizam i čisti toksine, a creva od nje rade kao sat

Skrinsot/Instagram/jelenadjokovicndf

Puna je vitamina i minerala.

Dosta se pisalo o Novaku Đokoviću i njegovoj supruzi Jeleni Đoković, koji su svojevremeno iz ishrane izbacili meso. Jedna od namirnica koja je nezaobilazni deo ishrane porodice Đoković je kvinoja.

Kvinoja ne goji, a izuzetno je zdrava. Nazivaju je ‘zlatom Inka’ i ‘kraljicom semenki’. Drevne civilizacije su ovu žitaricu smatrale svetom biljkom. Kvinoja sadrži velike količine proteina, zbog čega može da konkuriše proizvodima životinjskog porekla. Bogata je vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima.

Narodna medicina koristi kvinoju za lečenje gihta, tumora, hemoroida i išijasa, kao i kožnih bolesti i reumatizma, a zbog visokog udela kalijuma povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem.

Odlična je zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac, svakako uvrstite kvinoju u svoju ishranu. Kvinoja je bogata vlaknima koja su neophodna za pravilan rad creva.

Kvinoja kao kulinarsko čudo

Mike Kemp / Tetra Images / Profimedia

Vegetarijanci znaju o čemu govorimo kada kažemo da je kvinoja pravo kulinarsko čudo. Ako je dodate u kupus, krompir ili drugo povrće, osetićete punoću ukusa koja može da se dobije samo kuvanjem mesa.

Korisna svojstva takođe se manifestuju u prisutnosti vitamina i aminokiselina koji poboljšavaju metabolizam i čiste telo. Budući da kvinoja nema specifičan miris, jelima se dodaju beli luk i luk, ali i drugi začini, piše Story.hr.

Recepti:

Povrće s kvinojom

Sastojci:

200 g kvinoje

200 g karfiola
200 g brokolija
200 g šargarepa
1 glavica luka

1 čen belog luka
Začini, so i biber

Priprema:

Kuvajte kvinoju u vodi oko 15 minuta. Naseckajte karfiol i brokulu. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i naseckanu šargarepu, pa dodajte karfiol i brokoli. Sve zajedno dinstajte 10 minuta, pa u tu smesu dodajte proceđenu kvinoju, začine, so i biber.

Pesto s kvinojom

Sastojci:

200 grama rukole
vezica svežeg peršuna
100 ml maslinovog ulja

100 grama semenki bundeve
200 g kuvane kvinoje.

Priprema:

U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje, semenke bundeve i so, te sve mutite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte kvinoju u pesto i uživajte u neobičnom ukusu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram