Vredne žitarice koje bi trebalo da uvrstite u ishranu

žitarice
Foto: Tatiana Bralnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Svet celovitih žitarica je zaista veliki, a ako su kvinoja i smeđi pirinač bile jedine žitarice koje ste do sada možda i dodavali u svoj jelovnik, vreme je da to promenite.

Pojam „celovite žitarice“ obuhvata sve žitarice i semenke koje su, dakle, celovite. Zadržavaju sve svoje jestive delove: spoljašnji sloj mekinja bogat vlaknima, centar endosperma bogat ugljenimhidratima, koji čini osnovu samog zrna i unutrašnja jezgra, ili klica, koja je prepuna vitamina, proteina i zdravih masti, prenosi N1.

S druge strane, rafinisane žitarice, kao što su beli pirinač i višenamensko brašno, mlevene su kako bi se uklonile mekinje i klice, uklanjajući velik deo vlakana, proteina i vitamina.

„Mnogi ljudi ne shvataju da celovite žitarice sadrže i nekoliko grama proteina uz vitamine i antioksidanse“, rekla je Nikita Kapur, nutricionistkinja iz Njujorka i dodala da uz svaku porciju celovitih žitarica dobijate značajnu količinu minerala, vitamina B i vlakana, što je posebno važno za zdravlje creva.

Drevne žitarice

Takozvane drevne žitarice spadaju pod okrilje celovitih žitarica, iako je izraz više marketinški nego oznaka hranljivije opcije. Drevne žitarice odnose se na celovite žitarice poput prosa, amaranta i kvinoje, koje su bile osnovne prehrambene namirnice stotinama godina. Nisu selektivno uzgojene sorte žitarica, kao većina modernih, poput pšenice, pirinča i kukuruza.

Iako je kvinoja već odavno na glasu kao superhrana od celovitih žitarica, postoji dobar razlog da isprobate i druge.

„Moramo da imamo raznolikiju biljnu ishranu kako bismo dobili komplet preporučenih hranljivih suspstanci u našim obrocima„ a ne možemo ga dobiti iz istih 10 ili 20 namirnica“, rekla je Kapur.

Jedna žitarica može da ima više mangana, druga više cinka ili magnezijuma, a treća više proteina, dodala je ona.

Poznate namirnice poput ovsa, kukuruza, smeđeg pirinča, smatraju se celovitim žitaricama, ali postoje mnoge druge koje ćete hteti da dodate svom redovnom jelovniku.

Amarant

Amarant je sitna žitarica bez glutena koja može da se dinsta dok ne omekša za kremasto jelo nalik palenti, ali takođe predstavlja ukusan hrskavi dodatak domaćim energetskim pločicama ili pločicama od jogurta.

Ako želite da ih prepečete, za to koristite umerenu temperaturu i suv tiganj, često ih protresite dok ne počnu sa pucaju poput sitnih zrna kokica.

Heljda

Heljda ne sadrži gluten i botanički je srodna rabarbari. Već je poznato heljdino brašno, koje se koristi za pripremanje palačinki, rezanaca ili raznih peciva i hleba.

Proso

Proso je semenka bez glutena s kuvanom teksturom sličnom kus-kusu. Isprobajte sirovo proso pomešano u testo ili ga upotrebite kuvanog u kaši za doručak.

Kako kuvati celovite žitarice

Dok se vreme kuvanja razlikuje za svaku žitaricu, postoji jedan način kuvanja bilo koje celovite žitarice, bez obzira radi li se o sitnoj semenki ili velikom jezgru za žvakanje – skuvajte žitarice poput testenine, u slanoj vodi, piše CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA