Krastavac nije samo voda: Moćni razlozi da ga jedeš svaki dan

Foto:Shutterstock

Krastavac spada u „neshvaćeno“ povrće, jer mnogi veruju da je sve što nudi voda.

Krastavac nije čak ni povrće, već voće, baš kao i paradajz sa kojim se često kombinuje u salatama. Ovo voće, dakle, sadrži niz vrednih hranljivih materija, određenih biljnih jedinjenja, kao i antioksidansa, koji pomažu kako u lečenju tako i u prevenciji određenih bolesti.

Ima minimalno kalorija, dok je bogat vodom i rastvorljivim vlaknima, što ga odmah čini odličnim saveznikom u mršavljenju.

Ali koje su njegove prednosti za dobro zdravlje tela i zašto je vredno imati posebno mesto u vašoj ishrani?

Krastavac može da sadrži samo nekoliko kalorija, ali je bogat vitaminima i mineralima. Na primer, 300 grama krastavca, bez kore, sadrži:

Kalorije: 45
Ugljeni hidrati: 11 grama
Proteini: 2 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 14% preporučenog dnevnog unosa
Vitamin K: 62% preporučenog dnevnog unosa
Magnezijum: 10% preporučenog dnevnog unosa
Kalijum: 13% preporučenog dnevnog unosa
Mangan: 12% preporučenog dnevnog unosa
Pored toga, krastavac ima značajnu količinu vode, jer se 96% sastoji od vode.

Poznat je po svom antioksidativnom delovanju

Mnogi plodovi, kao što je krastavac, imaju antioksidativnu aktivnost, smanjujući rizik od raznih bolesti. U stvari, studija je pokazala da krastavac sadrži flavonoide i tanine, dve grupe jedinjenja koja se uspešno bore protiv stvaranja slobodnih radikala, piše Ženski magazin.

Doprinosi gubitku težine

Krastavac, kao što je već pomenuto, sadrži vrlo malo kalorija, što ga čini neposrednim sastojkom koji se ne treba plašite da uključite u svoju svakodnevnu ishranu. Jedan sirovi krastavac ima samo 45 kalorija i može se kombinovati u mnogo različitih recepata, nudeći svežinu i ukus po vašem izboru. Studija sprovedena na više od 3 hiljade ljudi otkrila je da konzumiranje hrane bogate vodom i malo kalorija (kao što je krastavac) podstiče gubitak masti i viška kilograma.

Mediteranska ishrana Foto: Shutterstock

Smanjuje šećer u krvi

Pokazalo se da krastavac pomaže u snižavanju šećera u krvi i sprečava neke od komplikacija dijabetesa. Posebno, kora krastavca sadrži jedinjenja koja se bore protiv oksidativnog stresa, dok regulišu nivo šećera u krvi.

Poboljšava zdravlje creva

Krastavci zbog visokog sadržaja vode podstiču hidrataciju. Hidrirano telo može poboljšati zdravlje creva, sprečiti zatvor i regulisati normalan rad creva. Pored toga, sadrži vlakna, kao što su rastvorljiva pektinska vlakna, koja štite creva.

***

Bonus video: Vremenska posna dijeta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram