Žene su lude za vojnom dijetom koja skida 5 kg za 7 dana

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju i na upozorenje!

Iako joj ime tako zvuči, ova dijeta nema nikakve veze sa vojskom, a u poslednje vreme je izuzetno popularna jer obećava da možete da smršate do 5 kila za nedelju dana.

Navodno, dijeta je tako uspešna zato što ubrzava metabolizam tokom 3 dana kada vam je unos kalorija ograničen što se postiže praćenjem niskokalorijskog jelovnika, nakon čega sledi period neograničene ishrane.

Iako dijeta može da dovede do brzog, kratkoročnog gubitka težine, veoma je restriktivna i malo je verovatno da će rezultati biti održivi na duži rok.

Osim toga, ovakve brze dijete mogu biti opasne jer zbog svoje restriktivne prirodne može da utiče na vaš odnos prema hrani.

Plan ishrane ove dijete uključuje trodnevni niskokalorijski jelovnik koji je praćen sa 4 dana slobodne ishrane. Savetuje se da se praktikuje tokom mesec dana ili dok se ne postigne željena težina.

Pošto ima periode kada se gladuje i kada se jede neograničeno ova vojna dijeta je oblik intermittent fasting dijete, odnosno načina ishrane koji uključuje periodično gladovanje.

Vojna dijeta je podeljena u dve faze tokom sedam dana. Sastoji se od predviđenog jelovnika za prva tri dana, bez užine.

Tokom ove prve faze unos kalorija ne bi trebalo da pređe 1.400, i pošto spada niskokalorične dijete ne bi trebalo da se upustite u ovaj način mršavljenje pre nego što se konsultujete sa lekarom koji će da nadgleda vaše fizičko zdravlje tokom dijete.

Druga faza dijete su 4 dana tokom kojih možete da se hranite kako želite, ali svakako dijeta preporučuje da se jedu dobro izbalansirani obroci.

Tokom prva tri dana preporučene su ograničene vrste hrane, 16 namirnica koje bi trebalo da se rasporede između doručka, ručka i večere.

Ono šta bi mogli da jedete za doručak uključuje:

Tost ili slane krekere, puter od kikirikija, grejpfrut, jabuke ili banane, tvrdo kuvana jaja ili čedar sir.

Ručak bi trebalo da se sastoji od tosta ili krekera, a možete pojesti i konzervu tunjevine, tvrdo kuvano jaje ili domaći sir.

Za večeru se jede bilo koja vrsta mesa, viršle ili tunjevina iz konzerve. Preporučuju se i zeleni pasulj, šargarepa ili brokoli. Jabuke ili banane, i sladoled od vanile.

Tokom prva tri dana nemate mnogo izbora, a preporučene količine ovih namirnica se smanjuju kako dani odmiču, tako da počinjete sa unosom od oko 1400 kalorija dnevno, dok bi poslednjeg dana trebalo da unesete 1.100 kalorija.

Što se tiče pića, dijeta preporučuje konzumiranje dosta vode i biljnih čajeva, dozvoljena je i kafa dva puta dnevno, ali se preporučuje izbegavanje mleka i zaslađivača.

Ostala četiri dana preporučuje se da se održava zdrav i izbalansiran način ishrane, a ako neko želi da nastavi sa mršavljenjem predviđen je i plan ishrane koji ne prelazi više od 1500 kalorija dnevno.

Trebalo bi napomenuti da ovaj ograničen unos kalorija može da bude opasan ukoliko vam potrebno više energije za svakodnevne aktivnosti i ukoliko vodite aktivan život, pa bi trebalo prvo sa lekarom porazgovarati o preporučenom unosu kalorija.

Ova dijeta još uvek nije naučno podržana jer nisu urađene nikakve studije.

Kako bilo, neki dokazi naglašavaju važnost kalorijskog deficita u odnosu na kvalitet ishrane i obrnuto, istraživanja pokazuju da se uspešno mršavljenje oslanja na kombinaciju oba.

Zbog toga se savetuje da sledite zdravu ishranu koja podržava spor i stalan gubitak težine i ne uključuje ozbiljna ograničenja.

Ovo je suproto od toga što nudi vojna dijeta i druge sada popularne dijete za brz gubitak kilograma.

Održiv gubitak težine generalno se može postići postepenim smanjivanjem unsa kalorija i povećavanjem fizičke aktivnosti uz održavanje adekvatnog unosa hranljivih materija.

Vojna dijata nije najbolje izbalansirana i ponavljanje ovih ciklusa dugotrajno može voditi do nekih zdravstvenih problema kao što je deficit hranljivih vrednosti.

Dalje, istraživanja pokazuju da dramatično smanjivanje kalorija, čak i za kratak vremenski period kao što je slučaj u vojnoj dijeti može da stvori nezdrave obrasce ishrane i da utiče na stvaranje bolesnog odnosa prema hrani i izazivanje poremećaja ishrane.

Takođe, konstantan unos prerađene hrane kao što su viršle, krekeri i sladoled može da izazove metaboličke probleme koji povećavaju rizik od hroničnih bolesti.

Vojna dijeta ne promoviše pozitivne i dugoročne zdrave promene pa će tako sva izgubljena težina biti brzo vraćena kada se vratite svom uobičajenom načinu ishrane.

Studije su pokazale da je postavljanje realističnih ciljeva za gubitak težine i težnja ka promenama u načinu života, a ne kraktoročnim popularnim dijetama od suštinskog značaja za uspešan gubitak kiograma i održavanje te težine i prevenciju ponovnog vraćanja kilaže, prenosi Healthline.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram