Hodanje i mršavljenje? Nije ni čudo što su svi opsednuti 12-3-30 rutinom

Šetnja može da pomogne mršavljenju, Foto: David Holbrook / Alamy / Alamy / Profimedia

Novi fitnes trend na društvenim mrežama je hodanje prema tzv. rutini 12-3-30! Je li ipak tako jednostavno kao što izgleda?

Kako izgleda 12-3-30 rutina vežbanja

Na društvenim mrežama svaki čas se pojavi neki novi viralni trend i kad je fitnes u pitanju. I premda je ponekad upitno od koga ti predlozi dolaze i koliko su korisni, rutina 12-3-30 zvuči odlično za one koji nemaju previše vremena za vežbanje, ali niti energije za preintenzivne vežbe.

Rutinu 12-3-30 osmislila je influenserka Lauren Giraldo, a na TikToku ovaj stil vežbanja ima preko 60 miliona pregleda. Sama ideja je vrlo jednostavna: podesite pokretnu traku u teretani na nagib od 12%, brzinu na 3 milje na sat (oko 5km/h) i hodajte 30 minuta.

Ta je brzina i inače prosečna brzina hoda, ali s obzirom da se radi o nagibu od 12%, ova je polusatna šetnja ipak nešto veći izazov. Lauren Giraldo joj pripisuje i zasluge za gubitak kilograma i novostečenu fit liniju, a ovako vežba pet puta nedeljno.

Što o tome misle stručnjaci?

’12-3-30 vežba fokusira se na hodanje što je odlična lagana vežba. Ali hodanje pod tim nagibom 30 minuta će za mnoge biti intenzivnija vežba’, rekla je trenerkinja trčanja Dženet Hamilton.

Redovno brzo hodanje ima brojne zdravstvene benefite poput ojačavanja kostiju i muskulature i dobra je za prevenciju ili nošenje s raznim zdravstvenim stanjima poput visokog pritiska i dijabetesa, prema Mayo klinici.

Ovakvo vežbanje samo nije dovoljno za gubitak kilograma, smatra doktorka Selina Shah.

‘Ako vam je cilj gubitak kilograma, trebalo bi da trošiti više kalorija nego što konzumirate, a zdravo vežbanje bi trebalo kombinovati s promenama u ishrani’, rekla je za Health.

Koji su mogući rizici?

‘Hodanje pod visokim nagibom predstavlja teret za vaš donji deo leđa, a ako se ne pripremite pravilno mogli biste istegnuti mišiće. Osim toga, taj bi nagib mogao biti previše zahtevan za osobe s problemima s kolenima’, upozorava Hamilton i dodaje da hodanje unutra pod uvek istim nagibom nema jednake benefite kao hodanje na vazduhu, po neravnom terenu, koji zahteva održavanje ravnoteže i uključiti više različitih skupina mišića.

Stručnjakinje smatraju da ovaj viralni stil vežbanja ima određene benefite, ali je ne smatraju magičnim rešenjem za mršavljenje niti opšte bolje stanje fitnesa, a slažu se da bi bilo dobro ovakav stil vežbanja kombinovati i sa drugim vrstama vežbe kako bi se uključilo više skupina mišića te kako vežba ne bi postala dosadna i monotona.

‘Ako me neko pita koja je najbolja vrsta vežbanja, moj odgovor glasi: koju god ćete raditi redovno. Pronađite ono u čemu uživate i držite se toga’, zaključuje Hamilton, a prenosi Elle.hr.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram