Kako da napraviš sama svoju prvu kombuhu

Kombuha
Foto: Mihai Blanaru / Panthermedia / Profimedia

Kombuha je fermentisano piće napravljeno od zaslađenog čaja - obično crnog čaja, mada možete pronaći i verzije sa zelenim čajem. Ovom neobičnom napitku se prepisuju razna lekovita svojstva, a možete ga napraviti sami.

Kombuha postoji veoma dugo – prvo pominjanje ovog napitka seže do 221. godine pre nove ere u Kini, gde se konzumirala kao lekoviti napitak.

Čak se i danas tvrdi da kombuha može da deluje blagotvorno na mnoga oboljenja, od raka do dijabetesa. Nažalost, gotovo da nema naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.  Jedina stvar oko koje se većina uglednih naučniika slaže je da, poput mnogih fermentisanih namirnica, kombuha ima probiotička svojstva.

Kako se pravi kombuha?

kombuha
Foto: Mihai Blanaru / Alamy / Alamy / Profimedia

Biće vam potrebna veća posuda u kojoj ćete kuvati vodu, kao i jedna velika staklena tegla ili posuda od keramike. Spremite i papirni ubrus i gumicu za zatvaranje tegle.

Pročitajte još:

Naravno, ključni sastojci su kombuha gljiva (kultura) 70 – 100 grama rafinisanog belog šećera po litri vode i dve ravne supene kašike crnog čaja u rinfuzi (možete koristiti i zeleni ako više volite ), ili četiri filter vrećice. Ova količina dovoljna je za osam šolja kombuhe. Gljiva se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Prvo se priprema kombuha čaj i to dve litre. Kad gljiva dovoljno naraste i počne se razmnožavati moći ćete je deliti ali i praviti veće količine napitka.

U jednu veću posudu sipajte vodu i sačekajte da prokuva. Na litru vode stavite dve ravne kašike crnog ili zelenog čaja. S obzirom da pravite čaj od dve litre vode trebaće vam četiri supene kašike. Ostavite listiće čaja oko 15 minuta neka se dobro namoče. Obavezno poklopite posudu tanjirićem. Možete koristiti i filter vrećice umesto rinfuznog čaja. Ako niste ljubitelj ni crnog ni zelenog čaja, dozvoljeno je skuvati i neki drugi biljni čaj. Nakon preporučenog vremena, procedite čaj i odstranite listove.

Na jednu litru toplog čaja dodajte 70 – 100 g šećera. Dobro promešajte dok se sav šećer ne istopi. Bitno je napitak dobro prohladiti na sobnoj temperaturi pre nego što stavite gljivu. Ako je ubacite u vruću vodu možete je uništiti.

Tako gotov i prohlađen napitak sipajte u staklenu teglu ili posudu od porcelana koju ste prethodno dobro oprali i osušili. Suđe koje nije napravljeno od nerđajućeg čelika ne treba koristiti. Postoji šansa da će doći do hemijske reakcije sa metalom. Posuđe od plastike takođe nije dobro za pripremu ovog napitka.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ผู้ประกาศข่าว พิธีกร (@happykraten)

Fermetisanje

Za prvo pravljenje ovog lekovitog napitka, u pripremljen čaj dodajte malo tečnosti koju ste dobili sa gljivom. Svaki sledeći put ostavite malo kombuha napitka i otprilike 10 odsto te tečnosti dodajte u novu koju pravite. Ta “stara“ tečnost zapravo služi kao starter. Stavite gljivu kombuhu u pripremljeni napitak.

Na posudu sa napitkom stavite ubrus, gazu, tanku pamučnu tkaninu da biste tečnost sačuvali od prašine i drugih zagađivača. Kako u njoj ima šećera, voćne mušice će biti prve koje će poželeti unutra. Zbog toga tkaninu učvrstite gumicom. Tkanina mora biti porozna jer tečnost mora disati.

Čitav proces fermentacije u zavisnosti od temperature može trajati od 8 – 12 dana. Ako je sobna temperatura viša i sam proces će biti brži. Kombuha gljiva voli mirno, toplo mesto bez premeštanja. Jednom kad je stavite na određeno mesto nemojte je više dirati. Svetlost nije presudna za pripremu ovog čaja. Podjednako dobro uspeva u mraku i na svetlosti. Potrudite se da temperatura bude konstantna i to između 23 C i 27 C stepeni.

Ukus kombuhe

Kombuha čaj ima vrlo karakterističan ukus. U početku jako je sladak, međutim kako se šećer razgrađuje i sam ukus mu se menja a slatokoća smanjuje. Polako se počinje stvarati kiseli ukus, jer bakterije postaju sve aktivnije, i vremenom slatki ukus prelazi u kiselkasti. U odnosu na to kakav ukus volite, pustićete da fermentacija odradi svoje. Za blago slatkasti ukus prekinite fermentaciju ranije, a za kiselkasti neka traje duže.

Pročitajte još:

Kada dođe do stepena kiselosti gde je ph 2,7 – 3,2 potrebno je izvaditi kombuhu iz posude. Uradite to golim rukama koje ste prethodno dobro oprali. Kulturu operite u mlakoj vodi a zatim je stavite u čistu staklenu posudu sa malo čaja. Gotov napitak pre nego što sipate u staklene flaše procedite. Ako vam se pojavi na dnu flaše određena količine taloga to je normalno. Flaše zatvorite i ostavite u frižider ili ostavu.

Primetićete već na prvom gutljaju kako napitak ima veoma prijatan ukus, blago penušav i kiselkast, piše Sve prirodno.

Ko ne sme da pije kombuhu

Pre nego što krenete sa konzumacijom posavetujte se sa lekarom. Kombuha gljiva sadrži kiselinu koja kod pojedinaca može izazvati alergijsku reakciju. Isto tako može doći do nadutosti zbog promene u crevnoj flori.

Iako nisu pronađeni nikakvi neželjeni efekti, ne preporučuju se trudnicama ni dojiljama. Isto tako, ne treba napitak davati ni maloj deci.

Napitak od kombuhe treba se piti tri puta u toku dana. Jedna šolja ujutru na prazan stomak, druga odmah nakon ručka i treća neposredno pre spavanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram