Piće koje obezbeđuje najbolju hidrataciju

Fitnes i ishrana 05. apr 202107:15 > 08:54
voda
Foto: Frank Van Delft / Cultura RF / Profimedia

Hidratacija je vrlo važna, ali ako zato ispijate litre i litre vode, naučnici imaju loše vesti. Kažu da voda nije najhidratantnije piće.

Istraživanje sa škotskog „St. Andrews University“ proučavalo je razna pića kako bi se otkrilo koje je najhidratantnije, odnosno za čime posegnuti ako želite da utolite žeđ. Verovatno vam ne bi palo na pamet da je u pitanju mleko.

Iako je dokazano da obična voda izvrsno hidrira, naučnici kažu da joj nedostaje nekoliko ključnih sastojaka da bi bila potpuno delotvorna za ljudsko telo. To su masti, so i šećer.

„Kad pijemo vodu, ona se odmah isprazni iz želuca i apsorbuje u krvotok. Uglavnom putem mokraće izbacimo samo višak tečnosti“, objasnio je za CNN autor studije Ronald Mon.

Pročitajte još:

Za razliku od vode, mleko je mnogo hranjivije. Sadržaj mlečne masti, proteina, soli i šećera omogućava sporiju apsorpciju vode, što zapravo obezbeđuje dugotrajnu hidrataciju.

„Ova studija potvrđuje ono što dugo znamo. Elektroliti, poput natrijuma i kalijuma, doprinose boljoj hidrataciji, dok kalorije u napicima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca, a samim time i sporijim otpuštanjem mokraće“, pojasnila je dijetetičarka Melisa Mađumdar.

Istraživački tim je, praćenjem urina 72 zdrava i fizički aktivna muškarca starosti od 18 do 35 godina, uspeo da rangira različitih napitaka. Obrano mleko je na prvom mestu, a iza njega napici sa elektrolitima. Zatim su na listi punomasno mleko, sok od pomorandže, soda, ledeni čaj, čaj, sportska pića, negazirana voda, gazirana voda, pivo i kafa.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram