U danima posle Božića kad je u mnogim domovima u Srbiji, uz pečenje, sarma bila nezaobilazna na prazničnoj trpezi, mnogi se pitaju koliko dugo ovo jelo može da stoji u frižideru.
Sarma se uglavnom kuva u velikim količinama i, kao što mnogi znaju, najbolja je posle nekoliko dana, kad se ukusi slegnu i jelo fino „odmori“. Ipak, da li ćete je posle dva dana baciti, ili ćete nastaviti da uživate u njoj dok vam, što bi naš narod rekao, „ne izađe na nos“?
Sarma je jelo koje se, zahvaljujući sastojcima kao što su kiseli kupus, meso i začini, dobro čuva, ali je važno pridržavati se preporučenih rokova kako bi ostalo bezbedno za konzumaciju.
Koliko sarma može da stoji u frižideru?
Preporučeno vreme za čuvanje sarmi u frižideru temelji se na pravilima bezbednosti hrane koja se odnose na održavanje hrane u hladnom okruženju i sprečavanje rasta bakterija koje mogu izazvati trovanje hranom. Prema preporukama stručnjaka za sigurnost hrane, sarmu je najbolje konzumirati 3 do 4 dana nakon pripreme, pod uslovom da je bila pravilno ohlađena i čuvana u frižideru na temperaturi od 4°C ili niže.
Prema rečima stručnjaka, sarma može da potraje i 7 dana u frižideru, ali to zavisi od nekoliko faktora. Ukoliko se pridržavaš određenih uslova, možeš povećati sigurnost hrane i duže je čuvati:
Kako da sarma što duže traje
Najvažniji korak je brzo hlađenje sarmi na sobnu temperaturu, ne duže od 2 sata nakon kuvanja, i njeno brzo stavljanje u frižider. Bakterije se brzo razvijaju na sobnoj temperaturi, pa je ključno da sarma bude odmah stavljena na temperaturu manju od 4°C.
Pobrinite se da vaš frižider održava temperaturu ispod 4°C (idealno 1-3°C). Na višim temperaturama, rast bakterija je brži i hrana se brže kvari.
Sarma treba da bude dobro pakovana u hermetički zatvorene posude ili umotana u aluminijumsku foliju ili plastičnu foliju. Ovo štiti od kontakta sa vazduhom i vlaznošću, što može ubrzati kvarenje.
Ako su svi sastojci koje ste koristili za pripremu sarmi bili sveži i kvalitetni, to povećava šanse da sarma može da izdrži duže u frižideru.
Međutim, iako je teoretski moguće da sarma potraje 7 dana pod ovim uslovima, ipak se preporučuje da je konzumiraš unutar 4 dana zbog sigurnosti. Ako sarma ne pokazuje nikakve znakove kiselosti, promena boje, neprijatnog mirisa ili teksture, moguće je da je još uvek sigurna za konzumaciju nakon 7 dana, ali treba biti pažljiv i koristiti sopstvenu procenu.
Pre nego što ponovo konzumirate sarmu koja je stajala u frižideru, obavezno je zagrejte na visokoj temperaturi, kako biste smanjili rizik od bilo kakvih mikrobioloških problema.
Koliko sarma može da stoji u zamrzivaču?
Ukoliko želite da sarma traje duže, možete je zamrznuti, jer zamrzavanje usporava rast mikroorganizama i omogućava dugoročno čuvanje. U zamrzivaču sarma može da ostane do 3 meseca, a da zadrži svoj ukus i bezbednost. Preporučuje se da je odmrznete u frižideru pre nego što je ponovo zagrejete.
Da bi što duže trajala, čuvajte je u plastičnim posudama ili vrećama za zamrzavanje, vodeći računa da izbacite što više vazduha. Ako je moguće, zamrznite u manjim porcijama da biste olakšali odmrzavanje i koristite samo potrebnu količinu. Prilikom odmrzavanja prvo ostavite u frižideru preko noći, a zatim dobro zagrejte pre serviranja.
Nikada ne zamrzavajte sarme koje su već odmrznute.
Na našem sajtu možete pronaći recepte za najbolje sarme.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: