Mnogi ukoliko kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso sme da stoji, a da bude bezb-edno za pripremu?
Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso sme da bude zamrznuto zavisi i od vrste mesa.
Piletina i ćuretina
Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od tri do četiri meseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je reč o svežem goveđem, telećem ili jagnjećem mesu, ono može trajati i nekoliko meseci. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci dok kotletima je rok trajana kraći zbog kostiju – od 4 do 6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest meseci.
Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, tako može stajati od četiri do šest meseci, a pečena svinjetina od četiri do 12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva meseca, prenosi Haber.ba.
Mleveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mlevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od tri ili četiri meseca.
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: