Kako pripremiti ukusnu kafu za užitak bez konkurencije?

Kafa
Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Kafa predstavlja najpopularniji napitak koji se vekovima ispija u svim delovima sveta, kao način ne samo užitka u ukusu, već i razmene šoljice razgovora.

I dok se nižu priče, iskustva, emocije, radosti i novine, važno je da tok druženja prati adekvatno pripremljena i kafa koja se konzumira uz neverovatan osećaj posebnosti i zadovoljstva.
Veliki broj osoba preferira određenu vrstu kafe koja se meša sa vodom, mlekom, zaslađivačima, ili se priprema u aparatima, zbog čega je i potrebno znati kako izgleda pravilan način pripreme omiljenih aroma i nota ukusa. Bilo da je u pitanju upotreba džezve, ili se koristi aparat za kafu, postoje pravila najbolje pripreme svake vrste i tipa ovog napitka.

Čuvena turska ili domaća kafa – priprema za konzumaciju sa osmehom

Da bi se obezbedio užitak u omiljenom ukusu kafe, nije uvek potrebno posetiti ugostiteljski objekat, odnosno kafić, bar, restoran i drugo, već se one mogu pripremiti udobno u svom domu. Čuvena turska, odnosno kod nas domaća kafa priprema se uz zagrevanje vode do tačke ključanja, a zatim se oko četvrtine odvoji u šolju.

Nakon toga, ostatak vode kombinuje se sa oko 2 kašičice mlevene kafe uz mešanje i podizanje pene. Kada pena dostigne sam vrh džezve, prelije se vodom odvojenom u šoljicu, a zatim se dodaje i kašičica hladne vode uz mešanje. Tradicionalno, turska kafa se pila iz fildžana, a danas se konzumira u šoljama različitih dimenzija, uz tacnu i dodatak šećera ili ratluka.

Nes kafa – za obožavaoce kombinovanja sastojaka

Popularna nes kafa priprema se u odnosu kafe i šećera koji iznosi 2: 1, uz hladnu vodu i eventualno dodatak mleka. Preporuka je ručna priprema u džezvi, uz zagrevanje vode na najviše 80 stepeni, prelivanje sadržaja i dodatak mleka, kao i šećera prema želji.

Veliki broj ljudi koristi mutilicu za penu, ali je preporuka prvenstveno sve sastojke – instant ili drugu nes kafu, šećer, vodu i mleko ručno pomešati. Mleko se koristi toplo kada se priprema nes, ali i za hladan napitak koji je danas popularan, naravno nema potrebe za zagrevanjem sadržaja.

Inovativna tehnologija za bogatstvo ukusa: aparat za kafu

Činjenica je da ručnu pripremu ukusnog napitka danas zamenjuje aparat za kafu. Bilo da se radi o nes, espreso, kapućino, makijato ili drugim aromatičnim vrstama kafe, aparati pružaju delimično ili potpuno automatizovan proces pripreme, što znatno štedi vreme, novac i trud, a obezbeđuje kvalitetan i prepoznatljiv ukus. Naime, postoje aparati koji sadrže tok vode i kombinovanje sa kapsulom, dok se mleko ili drugi sastojci dodaju ručno, odnosno naknadno.

Preporuka je odabrati aparat za kafu koji sadrži automatsko kombinovanje svih sastojaka uz mlaznicu za penu, snažan pritisak i jednostavno održavanje. Aparat za kafu može funkcionisati na bazi kapsula, zrna ili mlevenih sastojaka, a najbolje rešenje je odabrati multifunkcionalnu varijantu koja će pružiti pravilnu pripremu najšireg spektra aroma kafa, uz jednostavno mešanje sastojaka.

U svakom gutljaju kafe se nedvosmisleno uživa i tradicionalno je sinonim za pauzu, predah, opuštanje, ali i razgovore, sastanke i donošenje odluka. Važno je da svaka pripremljena vrsta arome bude punog ukusa i da do izražaja dođe preferirani sastojak koji je čini posebnom, zbog čega poznavaoci pripreme preporučuju savremeni aparat za kafu za profesionalnu, ali i kućnu upotrebu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram