Kada je zapravo najbolje vreme za kafu

kafa
Foto: Alex Nedorez / Alamy / Alamy / Profimedia

Početi dan šoljicom kafe bez ikakve sumnje jedan je od najboljih životnih užitaka. Ispijanje espresa odmah po buđenju, bilo kod kuće tokom doručka, ili u baru pre odlaska u kancelariju, jedna je od omiljenih tradicija pre svega Italijana. Ali nije samo stvar rutine, kofein nam pomaže da započnemo dan jer nam pruža energiju i čitav niz drugih pogodnosti – na primer, poboljšava metabolizam i olakšava sagorevanje masti čak i dok mirujemo.

No, da li ste znali da postoji savršeno vreme za ovaj svakodnevni rutual? Verovali ili ne, zaista je tako, jer bi u suprotnom ovaj napitak mogao postati kontraproduktivan i ostali bismo uskraćeni za sve dobrobiti.

Brojne su dobre navike koje možemo, i bilo bi dobro da, uvrstimo u svoju jutarnju rutinu. Na primer, ako ste jedan od onih koji apsolutno žude za kofeinom čim ustanu iz kreveta, možda ćete morati to da promenite. Naime, ovakav potez može doneti više štete nego koristi. To je zbog hormona stresa koji se zove kortizol. Prema istraživanjima, on nam pomaže da budemo budni i usredsređeni, te reguliše metabolizam, imunitet, pa čak i krvni pritisak, pišu na sajtu City Magazine.

Svako jutro nivo kortizola prirodno raste i dostiže vrhunac oko 30 minuta nakon buđenja. Međutim, kofein u našem espresu može ga dodatno uvećati. Prekomerno lučenje kortizola tokom daljeg razdoblja može ugroziti imunitet.

Istraživanje je pokazalo da je najbolje skuvati kafu malo kasnije, kada nivo kortizola opada. Na primer, ako se probudite u 7:00, kafu možete popiti između 10:00 i podneva. Time ćete biti puni energije bez nuspojava. Inače, prepodne se pokazalo kao najbolje vreme za mnogima omiljeni napitak. Međutim, stručnjaci predlažu da se kafa popije najkasnije 30 minuta pre važnog zadatka, kakav je polaganje ispita, prezentacija ili sastanak.

Ipak, svi smo različiti, pa bi trebalo sami da odredimo šta najbolje odgovara nama i našoj produktivnosti. Međutim, ako ste voljni da promenite jutarnju rutinu, možda ćete otkriti da će vam odgađanje pijenja kafe na nekoliko sati dati više energije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Kefir