Okićena jelka stana na Karaburmi zaslužuje 365 dana u godini

Foto:Privatna arhiva

Kada pred novogodišnje praznike uđete u ovaj stan na Karaburmi, zapljusnu vas radost i ušuškana atmosfera. U njemu je i jelka za koju se ukrasi pažljivo biraju već 19 godina.

Jelka koju vidite je stara 21 godinu i kako nam kaže Ana Vukmanović, žena koja je zaslužna za njen novogodišnji dekor, ništa joj je fali, nije ni propala ni otpala.

Foto:Privatna arhiva

„Ne bih je menjala ni za jednu novu“, kaže ona i dodaje da ukrase kupuje i s velikom pažnjom bira još od 2002. godine.

„Sa svakog putovanja imam neki ukras i svake godine kažem da neću kupiti više ni jedan. Ove godine sam kupila šest, mislim da je došlo vreme da prestanem“, priča ona kroz smeh.

Foto:Privatna arhiva

U njenoj prazničnoj dekoraciji uvek su dominantne crvena i zlatna boja jer kako kaže – to su joj tradicionalni tonovi Nove godine i Božića.

Foto:Privatna arhiva

„Ubacim i po neki beli ukras, mislim da je bela boja odlična za dekoraciju. Nameštaj mi je braon, pa se ove boje najviše uklapaju. Pošto je sada popularna svetla boja drveta i bela, sada mnogi koriste bele ukrase. I to mi se dopada, nekako izgleda skandinavski – svedeno i prirodno, ali ja iako volim da vidim minimalizam, dekoraciju kuće uvek doživljavam kao priliku da uklopim razne motive, elemente, materijale koji na kraju daju ovakav rezultat“, zaključuje ona.

Foto:Privatna arhiva

Montaža jelke i kićenje traju ceo dan.

Foto:Privatna arhiva

„Krenem ujutru, pa kad je namontiram prvo idu sijalice, onda veliki ukrasi i kugle, a manji na kraju. Posle se bacam na dekoraciju stola, komoda, stepenica. Tako stoji do 14. januara, a onda ajde opet pakovanje“, kaže Ana.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram