Piće od kog koža najbrže stari

alkohol starenje
Foto: suwinai sukanant / Alamy / Alamy / Profimedia

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari.

Možemo da koristimo svakakve kreme i tonike, ali pojedini faktori koji utiču na starenje ne mogu da se tek tako zaustave. Ipak, ono što jedemo i pijemo ima veliku ulogu u tome koliko brzo zapravo starimo. I to je dobra vest jer to znači da donekle možemo da kontrolišemo brzinu kojom će nam se koža s godinama menjati, pišu na sajtu eatthis.

S jedne strane, voće, riba bogata zdravim mastima, čajevi, prirodni sokovi i dosta vode pomažu kod usporavanja starenja, a s druge strane, pojedina hrana i pića nažalost taj proces ubrzavaju.

Kako pokazuju studije, piće od kog koža najbrže stari je alkohol, pre svega zbog toga kako utiče na hidrataciju i jetru. A to su dva najveća faktora za zdravlje kože koje se menja s godinama.

„Vaša koža je sve tanja i suvlja kako starite, a spoljašnji faktori to mogu da ubrzaju. Zbog alkohola koji ima efekat dehidratacije koža će brže stariti ako ga pijete mnogo u dužem periodu“, kaže dr Ejmi Gudson.

Takođe, ako redovno pijete mnogo alkohola, koža će vam brže stariti zbog poremećaja sna. Studija objavljena u časopisu Nature pokazuje da velike količine alkohola kod muškaraca koji redovno piju izazivaju probleme sa spavanjem. A problemi sa snom, pokazuju studije, vode ka bržem starenju kože. Pokazalo se i da zbog lošeg sna ne možemo da se regenerišemo, te se znakovi starenja još više vide.

Pritom, previše alkohola u kontinuitetu vodi i ka prevelikom unosu šećera. Ne treba zaboraviti ni da osim od alkohola, koža brže stari i od previše izlaganja suncu, pojedinih sastojaka u preparatima za šminku i negu kože, zagađenja vazduha, cigareta, te uvek treba misliti na zdraviji način života.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

[video-cdn src=“https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=sortitrovanjealkoholomds-novas-worldwide&stream=hp1400&t=0&player=m3u8v&sp=novas&u=novas&p=n0v43!23t001″