Da li je ispijanje kafe loše za našu kožu?

Bela Hadid
Koliko šoljica kafe može da šteti našem tenu? Foto: NIJO / Backgrid UK / Profimedia

Pogonsko gorivo radnog dana i dobar izgovor za druženje s prijateljima, ali – može li kafa imati negativan efekat na naš ten?

‘‘Sada bih radije primila kafu nego komplimente’’, rekla je spisateljica Lujza Mej Alkot, autorka romana ‘Male žene’. Na početku dana, ovo je stav većine kojoj će kafa ipak dati više poleta, no kao i s drugim namirnicama u kojima uživamo, postavilo se pitanje – koliko kafe je previše i kako ona utiče na našu kožu.

Mišljenja su podeljena, s obzirom na to da kafa ima svoje pozitivne, ali i negativne efekte, a bitan je i način na koji je konzumiramo.

Zrnca kafe bogata su antioksidansima koji imaju brojne benefite, uključujući i naš ten, no i tu presudnu ulogu ima poreklo kafe i njena prerada. Stručnjaci preporučaju kvalitetnu, organsku kafu, crnu, bez mleka ili šećera, maksimalno 1-2 šoljice dnevno. Mlečni proizvodi i šećer mogu utjecati na crevnu floru što je direktno povezano s kožom i može uzrokovati upalne procese, pa se mogu pojaviti i akne, posebno u predelu vilice.

Ako se šećer u telu ne metabolizuje pravilno, glukoza se veže za proteine kao što su kolagen i elastin u koži što uzrokuje glikaciju, zbog čega se gubi elastičnost i sjaj, te pojavljuju bore.

Sam kofein takođe može, kao diuretik, crpiti vodu iz organizma i dovesti do dehidrirane kože koja izgleda umorno. Stoga ispijanje velikih količina kafe može biti štetno za našu kožu, između ostalog.

Nije sve tako crno kao što bi trebala biti naša kafa. Mimi Luzon, kozmetičarka među čijim klijentkinjama su i Bela Hadid te Irina Šajk tvrdi da kafa kao izvor antioksidansa može imati pozitivan uticaj na ten, ali da je bolje do njih doći topično – putem kozmetičkih proizvoda koji sadrže kafu.

Kofein smanjuje otečenost, pa ga zato često nalazimo u kremama za područje oko očiju.

Kafu ipak i dalje možemo konzumirati, no umereno i uz preporuku da bude bez kofeina, po mogućnosti bez šećera i mleka, a da antioksidanse za blistavu kožu ipak potražimo u specijalizovanim proizvodima, a ne na dnu šoljice, prenosi Azra.ba.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram