Jednostavni trikovi kojima ćete produžiti svežinu hrani

svežina namirnica
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Vrlo je jednostavno produžiti rok upotrebe pojedine hrane. Na primer, višak začina možete sačuvati i tako što ćete ih iseckati, staviti u teglu i preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi možete da stavljate u jela.

Sveži sir i pavlaka

Svež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija, pišu na sajtu klix.ba.

Brašno, palenta i ovsene pahuljice

Ako želite da sačuvate brašno od bubica koji vole da borave u njemu – posegnite za ljutom žvakaćom gumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u kesicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći insekti.

Bobičasto voće

Bobice, poput borovnica, duže će biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnim rastvorom – u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i ostavite.

Hleb

Ako biste da vam hleb duže ostane svež i mekan i ne ubuđa se, u kesu ubacite struk celera.

Jabuka

Ukoliko ste isekli jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug, pa učvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.

Suvo voće

Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati meko i sočno.

Banana

Zamotajte vrh banana, koji ih drži zajedno, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da trule. Ovaj trik posebno je koristan kod organski gajenih banana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu