
Započnite dan zdravo uz ukusne i zanimljive namirnice.
Ishrana kod insulinske rezistencije može da bude mnogo lakša i lepša uz prave recepte. Pred vama su ukusni predlozi za doručak bogat proteinima, a istovremeno sa manje kalorija, zasićenih masti i ugljenih hidrata, što je idealno ako pazite na nivo šećera u krvi.
Začinjene tortilje
Sastojci:
1 ½ kašičica maslinovog ulja
1 mala paprika, tanko isečena
¼ crnog luka, tanko isečenog
½ kašičice kumina u prahu
½ kašičice sušenog origana
½ kašičice začinske paprike
¼ kašičice soli
1 konzerva crnog pasulja
1 avokado, isečen

6 kašika pico de gallo sosa
6 kašika grčkog jogurta
6 kašika rendanog kačkavalja
3 kašike svežeg korijandera
1 kašika soka od limete
3 kukuruzne tortilje, ugrejane
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte papriku, luk, začine i so. Pržite četiri, pet minuta dok ne zamiriše i povrće omekša. Dodajte pasulj i dinstajte još par minuta. Raspodelite u tri činijice, pa dodajte ostale sastojke i servirajte sa tortiljama.
Ovsene pahuljice sa jagodama i kikiriki puterom
Sastojci:
1 šolja nemasnog grčkog jogurta
½ šolje nezaslađenog sojinog mleka
¼ šolje kikiriki putera
1 kašika javorovog sirupa
prstohvat soli
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja seckanih jagoda + malo za dekoraciju

Priprema:
U činiji pomešajte sve sastojke. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje osam sati. Po želji dodajte još jagoda pred serviranje.
Sendvič sa šunkom, jajetom i klicama
Sastojci:
1 kašika krem sira
1 kriška integralnog hleba, tostirana
1 kašičica seckanog vlašca
½ kašičice maslinovog ulja
1 kriška šunke (30 g)
1 veliko jaje
⅛ kašičice bibera

2 kriške paradajza
1 kašičica limunovog soka
¼ kašičice senfa
⅓ šolje alfalfa klica
Priprema:
Namažite tost krem sirom i pospite vlašcem. Ostavite sa strane. Zagrejte 1/4 kašičice ulja u manjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte šunku i pržite dok se ne zagreje, oko 15 sekundi sa svake strane. Prebacite na tanjir i pokrijte da ostane toplo. Umutite jaje u maloj posudi sa biberom. Zagrejte preostalu 1/4 kašičice ulja u malom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte jaje i pržite, mešajući, dok ne postane mrvičasto.
Preko tosta stavite šunku, paradajz i jaje.
Umutite limunov sok i senf u maloj posudi. Dodajte klice i promešajte, pa stavite na sendvič.
Spanać sa jajima i soja sosom
Sastojci:
2 kašičice susamovog ulja
1 pakovanje baby spanaća (140 g)
1 kašičica soja sosa
4 velika jajeta

2 šolje kuvane pšenice
¼ šolje kimčija
¼ šolje seckanog mladog luka
2 kašike neslanog pečenog kikirikija, seckanog
Priprema:
Ispržite spanać u ulju, dodajte soja sos i ostavite sa strane. Ispržite jaja. Raspodelite pšenicu u četiri činije, pa u svaku dodajte spanać, jaje, kimči, mladi luk i kikiriki.
Grčka salata u tortilji
Sastojci
Za salatu:
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
1 kašičica vinskog sirćeta
½ kašičice origana
½ kašičice bibera

prstohvat soli
½ šolje feta sira
½ krastavca, sečenog
½ šolje čeri paradajza, prepolovljenih
¼ šolje zelene paprike
¼ šolje crvenog luka, tanko sečenog
4 masline, seckane
Za omlet:
6 belanaca
1 kašika bademovog brašna
1 kašika seckanog peršuna
Priprema:
Salata: Umutite ulje, limunov sok, sirće, origano, biber i so u velikoj posudi. Dodajte feta sir, krastavac, paradajz, papriku, crni luk i masline u posudu sa dresingom i promešajte.
Tortilje: Umutite belanca, bademovo brašno i peršun da se dobro sjedine. Sipajte polovinu smese u tiganj i pržite lagano podižući suve ivice špatulom. Posle par minuta izvadite na tanjir i uradite isto sa drugom polovinom.
Salatu podelite u dve tortilje i uvijte po želji.
Mafini sa pireom od jabuke
Sastojci:
3 šolje ovsenih pahuljica
1 ½ šolja nemasnog mleka
½ šolje kikiriki putera
1/3 šolje smeđeg šećera

¼ šolje nezaslađenog pirea od jabuke
2 jajeta, blago umućena
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanile
½ kašičice soli
¼ šolje čokoladnih mrvica (preko 70% kakaoa)
Priprema:
Pomešajte ovsene pahuljice i mleko u velikoj posudi i ostavite da odstoji 20 minuta. Dodajte mleko, 1/4 šolje putera od kikirikija, smeđi šećer, sos od jabuka, jaja, prašak za pecivo, vanilu i so i promešajte da se sjedini.
Napunite svaku korpicu za mafine sa dve pune kašike testa, zatim rasporedite preostalih 1/4 šolje putera od kikirikija i čokoladne mrvice u korpice za mafine, otprilike kašičicu u svaku.
Prekrijte preostalim testom, oko dve kašike u svaku. Pecite oko 25 minuta.
Poslužite toplo.
Fritata sa blitvom
Sastojci:
2 mala krompira
6 velikih jaja
¼ šolje punomasnog mleka
¼ šolje izmrvljenog feta sira

¼ kašičice soli
1 kašika maslinovog ulja
¼ glavice crnog luka, iseckanog
2 šolje seckane blitve
mleveni crni biber za ukrašavanje
tost od celog zrna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. Vodu u šerpi stavite da proključa, pa skuvajte iseckan krompir, ocedite i ostavite sa strane.
Umutite jaja, dodajte mleko, feta sir i so i umutite da se sjedini.
Zagrejte ulje na ringli u odgovarajućoj posudi koja će posle moći u rernu, dodajte crni luk i dinstajte stalno mešajući, dok ne omekša, oko minut. Dodajte blitvu i držite na vatri još par minuta uz mešanje.
Ubacite i krompir i mešajte još oko minut. Sipajte smesu sa jajima i sve lepo sjedinite, pa dinstajte bez mešanja još pet minuta.
Prebacite posudu u rernu i pecite 15 do 20 minuta.
Začinite fritatu mlevenim biberom po želji i poslužite sa tostom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: