Trendseterke su najjeftiniju hranu pretvorile u hit

Devojka na plaži
Šta jedu zgodne devojke? Foto: VAEM/MIAMIPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Bilo šta, od ovsene kaše preko inćuna do paste, na društvenim mrežama može se smatrati hranom za devojke u trendu. Šta to uopšte znači?

„Riba iz konzerve je vrhunska hrana za seksi devojke“, rekla je nedavno Kerolajn Goldfarb, suosnivačica kompanije za konzerviranje ribe Fishwife. Ona je s novinarkom magazina Najlon razgovarala o internet opsesiji ribom iz konzerve.

„Ne postoji hrana koja će vas učiniti seksepilnijim od ribe iz konzerve. Realno. Da li znate seksi devojku koja ne živi na proteinima? Ja ne.“

Čisto da objasnimo… Kerolajn nije prva istakla ovako čudno zapažanje. Još u martu je urednica Najlona, Lejla Halabian tvrdila: „Seksi devojke su često u fazonu da je konzervirana riba u stvari vrlo ukusna.“

Taj njen komentar skupio je oko 5.000 lajkova, što nije ništa po standardima interneta, ali u krugovima u kojima su preporuke sardina čest povod za razgovor, skrinšotovi Lejlinog tvita kružili su po Instagram storijima, piše Vice.

Rizik provođenja toliko vremena na društvenim mrežama u ovom dobu, jeste novopečena želja da sve opišemo kao „nešto što gotive seksi devojke“. I kako su mnogi pisali na temu „seksi devojačko leto“ – termin seksi devojka se više ne koristi za opisivanje nečijeg izgleda, koliko za stanje uma i nečijeg samopouzdanja da zauzme svoje mesto u svetu. Termin „nešto što gotive seksi devojke“ je svakako nešto čemu svi možemo težiti.

Ali šta zapravo znači da neprivlačna hrana poput sardina postane „za seksi devojke“?

Inćuni, dimljena pastrmka, i tome slično su „odlična“, kako tvrdi Kerolajn, ali ne i jedina „hrana za seksi devojke“. Po TikToku, u kategoriju spadaju i kiseli krastavčići i čiken nagets, uporedo sa akai smuti činijama i avokado tostom. Slike hrane na TikToku poput bolonjeza, paste u sosu od votke, ili sušija, sve govore.

Svakako je novinarka magazina Najlon, Sofia Jun trenutni trend ribe iz konzerve pripisala internet senzaciji i kuvarici Alison Roman. Svi su poludeli za njenim receptom za Šalot pastu, koji je uključivao konzervu inćuna, koji je bio top recept na listi Njujork Tajmsa za 2020. godinu. Alison je posebna zato što je opuštena dok snima videe, te se do skora snimala kako kuva u nesavršenoj kuhinji u Bruklinu, koristeći minimalno posuđa, a recepti su uvek izgledali savršeno.

Hrana za seksi devojke
Šta je hrana za seksi devojke? Foto: Denis Zubchenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li je to moda, ili su one samo mršave?

Jun opisuje ovaj trend ribe iz konzerve koji se u stvari savršeno uklapa u neki minimalistički i pristupačan lajfstajl – savršen za Instagram, poput već poznatog trenda uživanja na pikniku sa vinom i bagetom. Suosnivač kompanije Fishwife, Beka Milstajn kaže: „Svi težimo tome da živimo kao da imamo glavnu ulogu u filmu, što nas dalje vuče da i najmanje sitnice pretvaramo u spektakl. Pažljivo predstavljamo trenutke tako da se određena priča proda ljudima koji nas prate.“

„Hrana za seksi devojke“ je više romantizacija jednostavnosti, poput običnog otvaranja konzerve sa ribom – lako i bez napora se sprema. Ali svakako, sve što se nama predstavlja kao da ne iziskuje napor, u stvari ga zahteva – poput onog mita o no make-up licu. Ono što je bez napora u stvari jeste napor koji ne izgleda kao da se previše trudiš – što postaje merilo kojim se sve više muče žene.

Sve ovo podseća na onaj mim: „Da li je to moda, ili su one samo mršave?“

Tako želimo da verujemo da je „hrana za seksi devojke“, baš kao i „seksi devojačko leto“, stanje duha koje svi možemo da posedujemo, ali čini nam se da to ipak nije slučaj. Da li se uopšte zaista radi o hrani ili se u stvari te devojke samo uklapaju u klasične nametnute standarde lepote (i usput jedu hranu)?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Bonus video: Moćna Keleraba