Detoks dijeta za čišćenje celog organizma

Fitnes i ishrana 23. nov 202007:13 > 17. maj 2021 11:56
detoks dijeta
Detoks dijeta; Foto: Daria Kulkova / Alamy / Alamy / Profimedia

Detoks dijeta se obično sprovodi u vreme promene godišnjih doba, čisti ceo organizam, uspostavlja balans, a i garantuje gubitak viška kilograma.

Sajt Dijeta.net ističe da ne postoji standardna detoksikaciona dijeta već se program pravi zavisno od fizičkog stanja i potreba organizma. Ipak, daje ilustraciju detoks dijete koja traje četiri nedelje i sastoji se iz četiri faze gde se sistematski čiste tačno određeni organi – u fazi 1 bubrezi i creva, u fazi 2 limfni sistem (usput, ovo pomaže i uklanjanju celulita), treća faza fokusira se na jetru i žučnu kesu, a poslednja na čišćenje krvi, pluća i kože.

Kako se navodi, osnovna struktura dijete je slična za sve faze, a jedina razlika je upotreba specifičnih čajeva i hrane koja se preporučuje za organe koji se čiste. Na primer, u fazi 1 gde je akcenat na bubrezima savetuje se pijenje čaja od brusnice i čaja od maslačka.

Pročitajte još:

Plan ishrane je prilično restriktivan. Striktno je zabranjena kafa, alkohol, šećer, brašno, prerađena hrana, pržena hrana, so, meso i mlečni proizvodi. Jaja su jedini životinjski proizvod koji je dozvoljen, a njihova količina ne bi trebalo da prelazi tri nedeljno.

Dan se tokom celog programa počinje čašom svežeg limunovog soka pomešanog sa mlakom vodom i savetuje se konzumiranje samo voća i voćnih sokova tokom prepodnevnih sati.

Za ručak bi, pre svega, trebalo jesti veliku salatu u kojoj dominira zeleno lisnato povrće. Večera takođe uključuje salatu i, uopšte, puno povrća, pripremljenog na različite načine, a želja za slatkim se zadovoljava malom količinom suvog voća i koštunjavih plodova.

Preporučuje se pijenje dosta vode kao i upotreba suplemenata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram