Da li večera nakon 20 časova zaista goji

Roštilj
Foto: barbecue / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada nastojite da izgubite kilograme, ono što jedete jednako je važno kao i kada to jedete. Obroci u pravo vreme olakšavaju pravilno varenje hrane, pospešuju metabolizam, ali vam pomažu i da izgubite kilograme.

Ujutru se uviek preporučuje obilan doručak u roku od 30 minuta do sat vremena nakon što se probudite, dok se večernji lagani i rani obroci smatraju ključnim za brže skidanje kilograma, prenosi N1.

Uvreženo mišljenje je da ako jedete kasno uveče, zapravo možete da otežate skidanje kilograma, ali i da dovedete do toga da dobijete još kilograma, piše Times of India.

Prema studiji objavljenoj u „British Journal of Nutrition“, ne postoji veza između vremena obroka i dobijanja kilograma.

Studija koju je sproveo tim istraživača s Kings Koledža u Londonu ispitivala je prehrambene navike više od 1.500 dece koristeći podatke „UK’s National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme“ prikupljene između 2008. i 2012. godine.

Proučavali su podatke kako bi pronašli vezu između večernjeg obroka, vremena i povećanog rizika od prekomerne telesne težine ili gojaznosti. Na kraju studije nisu pronašli nikakvu vezu između kasnih večernjih obroka i gojaznosti.

Pročitajte još:

To nas dovodi do zaključka da nije problem vreme, već izbor hrane i količina koja dovodi do „noćnog“ debljanja.

Dug vremenski razmak između ručka i večere uticaće na to da više jedete u večernjim satima. Tada gubite pojam o količini hrane koju pojedete i na kraju pojedete više kalorija nego što bi trebalo.

Drug problem je što su ljudi noću skloniji lošem izboru hrane. Kada ste gladni, žudite za nezdravom hranom i teško je odoleti iskušenju. Gazirana pića, slani zalogaji i poslastice sadrže mnogo kalorija i lako mogu da dovedu do viška kilograma.

Loš izbor hrane i konzumiranje previše kalorija mogu da dovedu i do nekih drugih zdravstvenih problema. Konzumiranje teškog i masnog obroka pre spavanja moglo bi da dovede do problema sa varenjem. Noću ćete se osećati naduto, što će takođe uticati na kvalitet vašeg sna.

Zbog toga je najbolje da pojedite poslednji obrok u danu bar dva sata pre odlaska na spavanje.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram