Da li je trčanje po kiši dobra ideja?

trčanje kiša
Foto: sportpoint / Alamy / Alamy / Profimedia

Strastveni trkači ne propuštaju trening bez obzira na jesenje vreme, ali da li je trčanje po kiši dobra ideja?

Trčanje na otvorenom može da nam pomogne da razvijemo bolji balans telo–um, a prirodno okruženje će sigurno poslužiti za dodatni podsticaj za vežbanje van kuće, pišu na sajtu lepotaizdravlje.ba.

Jedna manja studija uporedila je metabolizam 68 trkača na duge staze s rezultatima grupe od 40 ljudi koji trče u zatvorenom, na traci. Zaključili su da trkači na duge staze pokazuju efikasniji metabolizam bez štetnih efekata na kosti.

Možda će u početku biti teško, ali ako imate pravu opremu (odeću i obuću), ništa vas neće sprečiti da uživate u ovakvom treningu. Kada smo kod bezbednosti – asfalt je bolja opcija od zemljanih staza jer sprečava da se okliznete, a izbegavajte i bare jer ne znate koliko su duboke i šta se nalazi ispod vode. Nemojte trčati ako kišu prati i jaka grmljavina.

Odeća za trčanje

Nosite majicu ili nepromočivi šuškavac sa fluorescentnim detaljima ili odeću svetlijih boja – bićete uočljivi za druge; recimo ako trčite u gradu uz saobraćajnicu – to je važno da biste bili sigurni. Narandžasta i žuta odeća su dobar izbor.

Da biste izbegli hipotermiju, nosite kabanicu da biste zaštitili svoje telo. Pamučni duksevi i trenerke nisu dobra ideja jer pamuk upija vodu i povećava težinu koju nosite. Birajte odeću koja ne upija vodu. Isto važi i za pamučne čarape. Ako se pokvase, voda se skuplja u patikama i dobićete žuljeve. Čarape od sintetike su mnogo bolja opcija. Ako volite helanke, za trčanje birajte one koje su izrađene od materijala koji omogućava koži da diše – a vodootporne su i ne propuštaju vetar.

A posle trčanja?

Butine, vrat, ruke i mesta na kojima se na koži tokom treninga javlja trenje namažite s malo vazelina da biste izbegli iritacije. Topla kupka posle trčanja će vam prijati da se opustite, a i sprečiće moguću prehladu. I za kraj – ne sušite patike na radijatoru. Uklonite unutrašnje uloške i napunite patike novinama, one će upiti vlagu, a pustite da se ulošci osuše na vazduhu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga vežbe